Sirova torta od malina: Osvaja na prvi, osvježavajući zalogaj
OVO JE NAJSAVRŠENIJI FINGER FOOD SVIH VREMENA: Htjet ćete još jedan, i još jedan…
Zaželjeli ste se grickalica, ali nekih finih domaćih, a nemate previše vremena ni volje ‘ubijati se u kuhinji’ zbog istih? Dolaze vam gosti, a vi ne znate hoćete li prije pospremiti kuću ili ubaciti neku hranu u pećnicu?
Donosimo SOS kulinarski spas s kojim nikad nećete pogriješiti – finger food zafrkani štapići sa sirom i čilijem!
Recept za ove štapiće je ustvari jako sličan receptu za brze pogačice bez kvasca.
Sastojci:
450 g brašna
120 g maslaca
200 g sira trapista
1 prašak za pecivo
2 žličice soli
1 žlica mrvljenog čilija
1 žličica crvene začinske paprike
1 žlica sjeckanog vlasca
1 žlica kiselog vrhnja
200 ml mlijeka
Priprema:
Pomiješati najprije brašno, prašak za pecivo, sol, čili, papriku i vlasac. Dodati maslac isjeckan na komadiće pa napraviti mrvice. Možete sve ovo raditi mikserom sa nastavkom za tijesto. Dodati naribani sir trapist, odmah potom i hladno mlijeko pa umijesiti čvrsto tijesto.
Tijesto podijeliti na dva ista dijela.
Svaki dio razvaljati na pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu od 5 mm. Izrezati cijelu površinu na trakice/štapiće širine cca 1 cm. Svaku trakicu uzeti za obja kraja pa spiralno uvrnuti.
Slagati spiralne štapiće u lim obložen papirom za pečenje. Između komada ne treba biti veliki razmak jer se tijesto neće jako širiti. Premazati svaki štapić umućenim jajetom, posipati mješavinom sjemenki i peći u pećnici na 180 stupnjeva 18 minuta.
Poslužiti uz umak po želji. Može to biti kombinacija umaka na bazi jogurta i začinskog bilja, ajvar i slično, tako da će se i oni koji nisu ljubitelji ljutog moći izguštati!
Ukoliko nemate volje ‘frkati’ svaki štapić, slobodno ih samo izrežite u štapiće i pecite tako ravne. Ukusni su u svakom slučaju.