Photo: Matija Topolovec/PIXSELL

OVAKO SE RADE PRAVI DOMAĆI ŠTRUKLI: Imamo recept za omiljenu autohtonu poslasticu sjevernih krajeva Hrvatske

Autor: I.Br.

Jedan od najomiljenijih autohtonih specijaliteta sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske su štrukli. Pravi zagorski štrukli, omiljen su desert nakon svakog dobrog ručka.

Iako ima dosta inačica izrade ovog specijaliteta, mi smo došli do autohtonog recepta ove delicije. Recept nam je ustupila gospođa Vjekoslava, koja živi u jednom malenom selu u Zagorju.

Točne mjere, kaže, ne zna, jer ona to već radi godinama, i to odokativno, objašnjava nam. Štrukli joj uvijek uspiju, bez obzira na to što ne vaga sastojke. No, vježba čini majstora.

TIJESTO

Glatko brašno

malo soli

mlaka voda

NADJEV

sir

jaje

šećer po ukusu

malo soli

ZA PRELJEV

Vrhnje

PRIPREMA

Od brašna, vode i soli umijesite tijesto. Neka bude mekano, gotovo pa da vam se lijepi po prstima.

Radnu plohu nauljite i tanko razvucite tijesto.

Zamiješajte nadjev. Ako vam je prekrut, u njega dodajte malo vrhnja.

Kada ste razvukli tijesto,  na njega stavite nadjev, pa ga preklopite tijestom s obje strane. Slažite dok vam ne nestane nadjeva. Štrukle razrežite, najbolje rubom tanjura.

Namastite pleh i posložite štrukle u pećnicu. Na štrukle stavite domaće vrhnje. Pecite u pećnici 20-ak minuta, na 200 stupnjeva.

Poslužite ih vruće, a po želji pospite šećerom.

Dobar tek!

Autor:I.Br.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.