Pinterest

Omiljeno jelo bakine kuhinje: Sočni štrukli s repom, sirom i vrhnjem

Autor: Zlatko Govedić

Ovaj recept probudit će u vama sjećanja iz djetinjstva, sjećanja na bakinu kuhinju.

Sastojci:

2 srednje velike repe


½ kg domaćeg svježeg sira

5 dl domaćeg kiselog vrhnja

½ kg glatkog brašna

1 žlica čiste svinjske masti

10 dl mlijeka

10 dkg šećera




1 dkg soli

1 jaje

Priprema nadjeva­:




Repu oguliti, naribati i prokuhati 45 minuta. Nakon što se repa prokuha, repu 3 do 4 puta isprati i dobro ocijediti višak vode. Ocijeđenu repu zaliti s 5 dl mlijeka i ostaviti da odstoji 4 sata. U repu umiješati sir, jedno jaje, šećer i sol. Sve zajedno dobro promiješati.

Priprema tijesta:

Umiješati ½ kg brašna, 5 dl mlijeka, prstohvat soli i malo masti pa sve zajedno dobro zamijesiti. Tijesto ostaviti 1 sat da odstoji.

Priprema domaćih štrukli:

Razvući tijesto veoma tanko i ravnomjerno nadjenuti nadjevom. Preklopiti tijesto s jedne i druge strane u savijaču, te zatim razrezati. Posudu za pečenje premazati čistom svinjskom mašću, složiti izrezane komade i zaliti vrhnjem. Peći u pećnici na 200 stupnjeva 30 minuta do žarke boje kore.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.