OD PEČENIH PAPRIKA NAPRAVITE PRAVO ČUDO: Donosimo vam recept za pravi Romesco umak kojem nećete odoljeti!

Autor: Ines Brežnjak

Pečene paprike mnogima su omiljena salata, no od njih možete napraviti i prefini umak obogaćen orašastim plodovima, koji će oduševiti nepca i najzahtjevnijih gurmana.

Romesco je ime umaka napravljenog od pečenih paprika i orašastih plodova poput badema, oraha ili lješnjaka, a potječe iz potječe iz Vallsa, Tarragone, Katalonije. Ovaj su umak prvi napravili katalonski ribari kao prilog uz plodove mora, no danas se služi uz gotovo svu moguću hranu. Romesco se tako maže na kruh ili tost ili pak se servira uz janjetinu i piletinu.

U originalnom receptu mogu se naći i preprženi komadići kruha, pečeni češnjak i rajčice te začini. Inače, ovaj umak izgledom strašno podsjeća na ajvar.

Ako ste ljubitelj papriča, vjerujemo da će vas ovaj umak oduševiti.

SASTOJCI:

3 veće crvene paprike

8 češnja češnjaka




200 g starog kruha

150 g prženih badema

50 ml sherry octa




100 ml maslinova ulja,

jedna žlica crvene paprike u prahu

jedna čajna žličica kajenskog papra

jedna čajna žličica soli

PRIPREMA:

Pecite paprike na plinskom štednjaku, roštilju ili u pećnici dok površina ploda ne dobije crnu boju. Kada su paprike pečene prebacite ih u posudu i prekrijte folijom da se malo ohlade.

U tavu ulijte sve maslinovo ulje i u njemu prepržite očišćene češnjeve češnjaka u komadu. Pecite uz stalno miješanje kratko dok češnjak ne dobije zlatnožutu boju, a nakon toga izvadite češnjak iz tave.

U isto ulje stavite kockice starog kruha i pržite ih dok ne postaju zlaćane i hrskave.

Odstranite crnu kožicu s paprika, a očišćene paprike stavite u blender zajedno s pečenih češnjakom i kruhom, prženim bademima te sa sherry octom. Sve zajedno izblendajte dok ne dobijete smjesu nalik na ajvar.

Umak romesco začinite solju, paprom te s nešto dimljene paprike u prahu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.