foto: ilustracija/coolinarka

OBRNUTA SARMA! Ovo je čudo koje morate kušati

Autor: dnevno.hr

Da, da prava sarma kuha se na štednjaku po par sati, no vrijedi isprobati i obrnutu sarmu pripremljenu u pećnici, uz nju najbolje pristaje palenta i pokoja žlica domaćeg kiselog vrhnja.

Zapečenu sarmu poslužite s kiselim vrhnjem ili kremastim pireom od krumpira.

Sastojci:

450 g mljevenog mesa

1 manja glavica kiselog kupusa

60 g sušene slanine

60 g riže

1 manji luk

2 režnja češnjaka

1/2 žličice crvene paprike

sol i papar

svinjska mast

mesni ili povrtni temeljac

2 žlice umaka od rajčice prema želji

Priprema:

Uobičajeno odvojite listove od glavice kupusa, odrežite mu korijen te nasjecite slaninu na komadiće. Dinstajte je s crvenim i bijelim lukom kojega ste prethodno također sitno narezali.

Pošto se smjesa prohladila sjedinite je sa mesom, sirovom rižom i začinima pa time nadjevajte listove kupusa. Motajte sarme i stavljajte ih u vatrostalnu posudu na čije dno ste stavili trakice narezanog kupusa.

Prelijte sve s par žlica otopljene masti, a stavite na to i temeljac pa pecite oko satak vremena na 170 stupnjeva. Zdjelu je nužno držati poklopljenom tijekom toga procesa.

Nakon sat vremena izvadite posudu iz pećnice, okrenite sarme i otklopljeno pecite još sat vremena te po potrebi doljevajte temeljca ili umaka od rajčice.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.