Popečci s mladim lukom: Zdrava namirnica podiže svako jelo
NAJSOČNIJI KOLAČ OD JABUKA: Kombinacija okusa pekmeza i oraha daje mu naročitu draž
U ovom receptu iskoristite šalicu od 2 dcl.
Sastojci:
3 jajeta
5 šalica šećera
3 šalice ulja
7 šlica brašna
1 šalica mljevenih oraha ili lješnjaka
1 vrećica sode bikarbone
4 veće jabuke (oko 480 g)
2 žličice cimeta ili vanilin šećera
4 žlice pekmeza od marelica, šljiva i sl.
Sastojci za premazivanje:
5 žlica pekmeza
1 šalica mljevenih oraha ili lješnjaka
Priprema:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U bjelanjke dodajte prstohvat soli pa mutite. Postupno dodajte šećer i nastavite mutiti.
U čvrst šlag dodajte jedan po jedan žumanjak, sve vrijeme muteći. Jabuke očistite i naribajte, usipajte cimet i promiješajte.
Dodajte šlag u smjesu s bjelanjcima, promiješajte pa dodajte orahe, ulje, pekmez i postupno dodajte prosijano brašno. Nakon svakog dodavanja promiješajte. Na kraju dodajte sodu bikarbonu i sjedinite sve.
Pleh dimenzija 36×27 cm premažite uljem i pospite brašnom, pa ulijte smjesu.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 15 minuta, a zatim još 35 minuta na 150 stupnjeva.
Topao kolač premažite pekmezom i pospite orasima.