fbpx
Screenshot/Youtube

NAJSOČNIJI KOLAČ OD JABUKA: Kombinacija okusa pekmeza i oraha daje mu naročitu draž

Autor: Zlatko Govedić

U ovom receptu iskoristite šalicu od 2 dcl.

Sastojci:

3 jajeta
5 šalica šećera
3 šalice ulja
7 šlica brašna
1 šalica mljevenih oraha ili lješnjaka
1 vrećica sode bikarbone
4 veće jabuke (oko 480 g)
2 žličice cimeta ili vanilin šećera
4 žlice pekmeza od marelica, šljiva i sl.

Sastojci za premazivanje:

5 žlica pekmeza
1 šalica mljevenih oraha ili lješnjaka

Priprema:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U bjelanjke dodajte prstohvat soli pa mutite. Postupno dodajte šećer i nastavite mutiti.

U čvrst šlag dodajte jedan po jedan žumanjak, sve vrijeme muteći. Jabuke očistite i naribajte, usipajte cimet i promiješajte.




Dodajte šlag u smjesu s bjelanjcima, promiješajte pa dodajte orahe, ulje, pekmez i postupno dodajte prosijano brašno. Nakon svakog dodavanja promiješajte. Na kraju dodajte sodu bikarbonu i sjedinite sve.

Pleh dimenzija 36×27 cm premažite uljem i pospite brašnom, pa ulijte smjesu.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 15 minuta, a zatim još 35 minuta na 150 stupnjeva.

Topao kolač premažite pekmezom i pospite orasima.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.