Miljenko Brezak / Acumen

NAGRAĐENI BAKIN RECEPT: Starinski kolač za djecu i bolesnike!

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Ovaj odličan kolač bogat finim sastojcima dio je baštine zagorskih baka. Sačuvala ga je Marija Martinec i njegovom pripremom oduševila ocjenjivačku komisiju manifestacije “Babičini kolači 2013.”.

Baka Marija Martinec za svoj “Starinski kolač za djecu i bolesnike” dobila je treću nagradu kulinarskih znalaca, a vi ćete, pripremite li ga, sigurno osvojiti nepca svojih gostiju i ukućana!

Sastojci za tijesto:

  • 1 kg brašna
  • 12 dag maslaca
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • 2 dl mlijeka
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 4 dag kvasa
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žlica domaće svinjske masti
  • malo šećera
  • sol

Sastojci za nadjev:

  • 25 dag suhih šljiva
  • 25 dag suhih smokava
  • 25 dag suhih grožđica
  • 12 dag badema
  • 12 dag lješnjaka
  • 12 dag oraha
  • kora od svježe naranče
  • kora od svježeg limuna
  • 25 dag šećera
  • 2 dl ruma

Priprema:

Nožem na sitno narežite šljive, smokve, grožđice, bademe, lješnjake, orahe, svježu narančinu koru i svježu limunovu koru. U masu dodajte šećer i rum. Sve dobro promiješajte rukom. Pustite da odstoji 24 sata.

Zamijesite tijesto i ostavite da odstoji na toplom pola sata. Potom tijesto još jednom promijesite, razvaljajte i stavite da još jednom odstoji.




Na razvaljano tijesto ravnomjerno razmažite nadjev te ga pomoću stolnjaka zarolajte. Prije pečenja kolač premažite mješavinom ½ male žličice ulja i žumanjka. Kalup veličine 30×20 cm u kojem se peče premažite maslacem. Peći 45 minuta na 180 stupnjeva.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.