Recept star više od 100 godina: Pripremite savršenu pincu za Uskrs
NAGRAĐENI BAKIN RECEPT: Starinski kolač za djecu i bolesnike!
Ovaj odličan kolač bogat finim sastojcima dio je baštine zagorskih baka. Sačuvala ga je Marija Martinec i njegovom pripremom oduševila ocjenjivačku komisiju manifestacije “Babičini kolači 2013.”.
Baka Marija Martinec za svoj “Starinski kolač za djecu i bolesnike” dobila je treću nagradu kulinarskih znalaca, a vi ćete, pripremite li ga, sigurno osvojiti nepca svojih gostiju i ukućana!
Sastojci za tijesto:
- 1 kg brašna
- 12 dag maslaca
- 1 jaje
- 2 žumanjka
- 2 dl mlijeka
- 3 žlice kiselog vrhnja
- 4 dag kvasa
- 1 prašak za pecivo
- 1 žlica domaće svinjske masti
- malo šećera
- sol
Sastojci za nadjev:
- 25 dag suhih šljiva
- 25 dag suhih smokava
- 25 dag suhih grožđica
- 12 dag badema
- 12 dag lješnjaka
- 12 dag oraha
- kora od svježe naranče
- kora od svježeg limuna
- 25 dag šećera
- 2 dl ruma
Priprema:
Nožem na sitno narežite šljive, smokve, grožđice, bademe, lješnjake, orahe, svježu narančinu koru i svježu limunovu koru. U masu dodajte šećer i rum. Sve dobro promiješajte rukom. Pustite da odstoji 24 sata.
Zamijesite tijesto i ostavite da odstoji na toplom pola sata. Potom tijesto još jednom promijesite, razvaljajte i stavite da još jednom odstoji.
Na razvaljano tijesto ravnomjerno razmažite nadjev te ga pomoću stolnjaka zarolajte. Prije pečenja kolač premažite mješavinom ½ male žličice ulja i žumanjka. Kalup veličine 30×20 cm u kojem se peče premažite maslacem. Peći 45 minuta na 180 stupnjeva.
ZADNJE VIJESTI
Bogata salata s pečenom tikvicom: Savršena kombinacija svježine i hrskavosti
Pohani sir s marmeladom od brusnice: Spoj okusa koji oduševljava
Započnite tjedan uz smoothie od borovnica i bademova mlijeka: Sve što vam treba u jednoj čaši