Sojini medaljoni u ukusnom umaku: Cjelovit obrok bez mesa neće vas razočarati
MUSAKA S GLJIVAMA I SIROM: Brz i jednostavan obrok za cijelu obitelj
Musaka je veoma popularno jelo, a ovaj recept je naročito omiljen.
Sastojci:
250 dag šampinjona
malo suhih vrganja
1 dl mlijeka
margarin ili maslac
celer
nekoliko kriški starog kruha
10-ak dag dimljenog topivog sira
lovorov list
ružmarin
češnjak (može u prahu)
sol
papar
ljuta papričica
Priprema:
Naribajte celer i na sitno nasjeckajte šampinjone. Ako imate pileću mast, zagrijte je i popržite gljive i celer na njoj. Ako ne, koristite maslac, margarin ili obično ulje. Posolite, popaprite, začinite s malo ružmarina, lovorovim listom i ljutom papričicom. Kada iz gljiva izađe sva tekućina, zalijte ih s pola litre vode, poklopite i pustite da prokuhaju 10-ak minuta.
U međuvremenu kriške starog kruha dobro začinite češnjakom, svježim ili u prahu, a pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Potkraj kuhanja u juhu ulijte mlijeko, promiješajte i maknite s vatre. Ako imate štapni mikser, možete dodatno usitniti gljive. Ako ste juhu kuhali u posudi koja može u pećnicu, ne morate je prebacivati u vatrostalnu posudu.
Na juhu stavite kriške kruha, a na njih naribani ili na šnite rezani topivi dimljeni sir (npr. Dimsi). Stavite u pećnicu i zapecite dok sir ne potamni do tamnije zlatnožute boje. Izvadite i uživajte!
Napomena:
Kruh će upiti juhu i biti gnjecav, a sir hrskav. Ako želite da i kruh djelomično bude hrskav, stavite manje vode. Gljive u ovom jelu možete koristiti u raznim kombinacijama, ovo je samo jedna moguća.