Foto: Mario Dabo

MARINADA OD HARINGE: Strastveni ljubitelji znaju koliko vrijedi truda!

Autor: Dnevno.hr/ T.Š.

Marinada od haringe je jelo koje će vas opiti svojim mirisom i okusom, stoga nije ni čudo što mu mnogi ne mogu odoljeti. Recept je za naše čitatelje pripremio Mario Dabo, chef kultnog zagrebačkog restorana Zelen Dvor.

Sastojci ( za 4 osobe):

1, 50 kg svježih jadranskih haringi (može i veće srdele ili inćuni)
0,50 kg crvenog luka
1 grančica svježeg ružmarina
2 srednja limuna
2 svježa čilija
2 manje ljutike
0,06 l vinskog octa
4 češnja bijelog luka
2 lovorova lista
4 do 5 zrna miješanog papra
1 žlica svježeg sjeckanog peršina
3 žlice maslinova ulja
1 mala žličica meda od kadulje
sol i papar po želji

Priprema:

Jadranska haringa je rijetka, ali nađe se. Ribe očistite od utrobe i kostiju, isperite u dosta vode, ocijedite, malo posolite, marinirajte ocijeđenim limunom i posložite u vatrostalnu posudu. Na maslinovu ulju (ne jako ugrijanom) pirjajte sjeckani crveni luk na ploške, grančicu ružmarina, lovora, papar u zrnu i čili. Kad luk uvene (ne smije se prekuhati), dodajte vinski ocat i ljutiku, kuhajte nekoliko minuta dok ocat ne izgubi onu agresivnu osobinu, na kraju dodajte med od kadulje i čim se makne s vatre, zalijte po sirovim mariniranim filetima haringa. Prije posluživanja čuvajte u hladnjaku najmanje pet sati.

NE PROPUSTITE NAJNOVIJU KUHARICU: Chef kultnog zagrebačkog restorana otkriva sedam omiljenih recepata




Autor:Dnevno.hr/ T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.