Sirova torta od malina: Osvaja na prvi, osvježavajući zalogaj
Lisnato sa sirom i grožđicama: Domaća savijača koja nikog ne ostavlja ravnodušnim
Ovako spravljena savijača, bit će bolja od one iz pekarnica.
Sastojci:
1 omot duboko smrznutog lisnatog tijesta
40 dag svježeg kravljeg sira
2 žlice maslaca
8 dag šećera
1 jaje
5 dag grožđica
4 žlice pšenične krupice
1 limun
1 vanilin-šećer
1 jaje za premazivanje
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Izmiješajte dobro ocijeđeni sir, jaje, šećer, vanilin-šećer, sok i naribanu limunovu koricu, prethodno dobro opranu, zatim dodajte krupicu, oprane i osušene grožđice i rastopljeni maslac.
Svaki dio odmrznutog lisnatog tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj dasci na debljinu od 3 mm, stavite pripremljeni nadjev od sira tako da pokrije dvije trećine kore, savijte i tako pripremljene savitke stavite jedan pored drugoga u nenamazani lim.
Odmah oštrim nožem odozgo malo zarežite, kako ćete rezati pečenu savijaču, da se poslije pečena ne bi drobila.
Namažite razmućenim jajetom, stavite u jače zagrijanu pećnicu i na jačoj vatri pecite oko 50 minuta.
Pečenu toplu savijaču pospite šećerom u prahu i, kada se malo ohladi, narežite je po rezovima naznačenima prije stavljanja u pećnicu.