Sirova torta od malina: Osvaja na prvi, osvježavajući zalogaj
KRALJICA DOMAĆIH JELA: Srijemska sarma s kiselim kupusom
U ove hladne dane nema ništa bolje od tople ukusne sarme.
Sastojci:
- 60 dag mljevenog miješanog mesa
- 25 dag suhe svinjske vratine
- 8 dag suhe slanine
- 1,20 kg kiselog kupusa u glavici
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice riže
- 1 jaje
- 2 žlice brašna
- mljevena crvena paprika (slatka)
- ulje
- papar
- sol
Priprema:
S glavice kupusa odvojite listove i odrežite im zadebljale žile. Na zagrijanom ulju kratko popržite nasjeckani luk pa ga ohladite.
Mljevenu mesu dodajte poprženi luk, nasjeckani češnjak, slaninu narezanu na kockice, opranu rižu i jaje, posolite, popaprite i izmiješajte.
Na listove kupusa stavljajte nadjev od mesa i uvijajte u sarme. Na dno posude stavite 2 do 3 manja lista kupusa, po njima složite sarme, a preko sarmi stavite narezanu suhu vrati nu i na kraju kupus narezan na šire rezance.
Zalijte hladnom vodom da sve bude pokriveno, poklopite i kuhajte oko 2 sata. Za vrijeme kuhanja po potrebi dolijte malo tople vode.
U zgotovljenu sarmu dodajte zapržak: na ulju poprženo brašno i mljevenu papriku, pa zajedno kuhaj te oko 10 minuta. Sarmu poslužite s pireom od krumpira.