KOLAČ KOJI VRAĆA U DJETINJSTVO! Lijena pita od višanja, originalni starinski recept kojeg morate znati!

Autor: Dnevno

Kreće sezona višanja, a svi znamo da se ona obilježava i ovim starinskim receptom, kojeg smo bezbroj puta isprobali i uživali u uvijek mekoj i sočnoj ‘lijenoj piti’.

Naravno, na identičan način može se napraviti i kolač s nadjevom od jabuka, maka, oraha,…

Ako još uvijek nemate ovaj recept ili ste od onih koji idu majci ili baki na pitu od višanja, ove godine napravite mali obrat i razveselite ukućane, majku ili baku pitom koji ćete napraviti po originalnom starinskom receptu.

Sastojci:

Tijesto:

300 g margarina

700 g brašna




2 cijela jaja i 2 žumanjka

200 g šećera

1 vanilin šećer




kora od limuna

0,5 dl mlijeka

1 šaka mljevenih oraha

Fil:

1 kg višanja (smrznutih, bez koštica)

100 g griza

100 g šećera

Priprema:

Pomiješati brašno sa omekšalim margarinom, dodati šećer, vanilin šećer, koru od limuna, jaja i mlijeko pa umijesiti glatko, meko tijesto. Mijesiti dok se ne prestane lijepiti za površinu stola.

Na blagoj vatri grijati višnje, pa u tople umiješati griz i kuhati dok se ne pokupi sav sok. Dobro ohladiti pa dodati šećer.

Pleh blago namazati margarinom, pa 3/5 tijesta rukom ravnomjerno rastanjiti po površini i na rubovima blago podići uz strane pleha. Po tijestu posuti malo mljevenih oraha.

Preko tijesta rasporediti ohlađen fil od višanja, a preko njega ostatak tijesta i to na sljedeći način: Na pobrašnjenom stolu tijesto razviti prema veličini pleha, zatim ga namotati na valjak za tijesto i prebaciti u pleh. Strane tijesta prstima pritisnuti, vilicom izbockati pitu po cijeloj površini i namazati sa 1 bjelanjkom.

Lijena pita se peče na 200°-220° dok lijepo porumeni. Kad se dobro ohladi oštrim nožem izrezati na manje kocke i posuti šećerom u prahu.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.