Sojini medaljoni u ukusnom umaku: Cjelovit obrok bez mesa neće vas razočarati
KOLAČ KOJI VRAĆA U DJETINJSTVO! Lijena pita od višanja, originalni starinski recept kojeg morate znati!
Kreće sezona višanja, a svi znamo da se ona obilježava i ovim starinskim receptom, kojeg smo bezbroj puta isprobali i uživali u uvijek mekoj i sočnoj ‘lijenoj piti’.
Naravno, na identičan način može se napraviti i kolač s nadjevom od jabuka, maka, oraha,…
Ako još uvijek nemate ovaj recept ili ste od onih koji idu majci ili baki na pitu od višanja, ove godine napravite mali obrat i razveselite ukućane, majku ili baku pitom koji ćete napraviti po originalnom starinskom receptu.
Sastojci:
Tijesto:
300 g margarina
700 g brašna
2 cijela jaja i 2 žumanjka
200 g šećera
1 vanilin šećer
kora od limuna
0,5 dl mlijeka
1 šaka mljevenih oraha
Fil:
1 kg višanja (smrznutih, bez koštica)
100 g griza
100 g šećera
Priprema:
Pomiješati brašno sa omekšalim margarinom, dodati šećer, vanilin šećer, koru od limuna, jaja i mlijeko pa umijesiti glatko, meko tijesto. Mijesiti dok se ne prestane lijepiti za površinu stola.
Na blagoj vatri grijati višnje, pa u tople umiješati griz i kuhati dok se ne pokupi sav sok. Dobro ohladiti pa dodati šećer.
Pleh blago namazati margarinom, pa 3/5 tijesta rukom ravnomjerno rastanjiti po površini i na rubovima blago podići uz strane pleha. Po tijestu posuti malo mljevenih oraha.
Preko tijesta rasporediti ohlađen fil od višanja, a preko njega ostatak tijesta i to na sljedeći način: Na pobrašnjenom stolu tijesto razviti prema veličini pleha, zatim ga namotati na valjak za tijesto i prebaciti u pleh. Strane tijesta prstima pritisnuti, vilicom izbockati pitu po cijeloj površini i namazati sa 1 bjelanjkom.
Lijena pita se peče na 200°-220° dok lijepo porumeni. Kad se dobro ohladi oštrim nožem izrezati na manje kocke i posuti šećerom u prahu.