Sojini medaljoni u ukusnom umaku: Cjelovit obrok bez mesa neće vas razočarati
KLASIČAN RECEPT HRVATSKE KUHINJE: Korčulanske spomilje po zaboravljenoj recepturi
1994. godine je „teta Smiljana“ uredila svoju malu butigu u Korčuli, napunila raznim slasticama i krenula u svijet poduzetništva.
Smiljanine zlatne ruke, njena mašta, ljubav prema tradiciji i otkriće starih recepata njene bake nisu mogle nego stvoriti ovaj bajkovit svijet slatkog užitka. Zahvaljujući ljubavi, radu i trudu, ali i borbi s teškoćama, svijet je upoznao tradicionalne korčulanske kolače napravljene prema starom korčulanskom receptu.
Njihov divan, prirodan okus proslavio je Cukarin širom svijeta. Našao se kao preporuka u raznim gastronomskim magazinima i turističkim vodičima. Naravno, uspjeh se potvrdio brojnim priznanjima i nagradama – Plavi cvijet je samo jedna od mnogih.
Korčulanske spomilje su klasičan desert hrvatske kuhinje, a upravo stari recept kojega su mnogi zaboravili otkrila je sama vlasnica Cukarina.
Spomilje je naziv od spomena na njihov okus i kad se jednom probaju nepce ih ne zaboravlja.
Za dostojno doživjeti ove kolačiće i njihovu magičnu esenciju, definitivno treba posjetiti Korčulu. Nestvarno lijep otok koji će vas ostaviti ljepotom bez daha, najbolje se može doživjeti upravo kroz ovako lijepe priče o trudu, umješnosti i upornosti vlasnice, te prepoznatljivim kolačima čija se slava davno otisnula od korčulanskog škoja i koja priča priču o Cukarinu već dva desetljeća, stoji na stranicama ovog simpatičnog obrta, a mi vam u nastavku donosimo ‘dašak Korčule’ uz recept kojeg nećete moći zaboraviti.
Sastojci:
3 bjelanjka
210g šećera
malo soli
3 žlice limunovog soka
cijeli bademi
Priprema:
Zagrijati pećnicu na 100 stupnjeva.
Miksati bjelanjke s malo soli i postepeno dodavati šećer i limunov sok. Miksati dok masa ne postane potpuno čvrsta i dok se šećer ne rastopi.
Napuniti špricu (tuljac za dekoraciju) i praviti hrpice-spomilje. U svaku zabosti po jedan badem.
Peći 1 sat.