iStock

KAKO IZABRATI PREHRANU ZA DOČEK NOVE GODINE? Ne zanemarujte ove važne savjete!

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Nakon Božića i blagdanskih okupljanja, prije nego zakoračimo u novu godinu i bacimo se na skidanje onih par kilograma viška koje smo evenutalno nakupili tijekom blagdana, predstoji nam još “preživjeti” novogodišnju noć; piše Coolinarka.

Kako bismo smanjili prekomjeran unos hrane i pregladnjeli započeli slavlje, od jutra treba konzumirati uobičajene obroke kao da je “normalan” dan. Doručak je kao i uvijek obavezan, a preporučljivo ga je bazirati na integralnim žitaricama. Ukoliko znamo da nas tijekom slavlja očekuje obilje hrane, ručak bi trebao biti laganiji i s manje kalorija, poput svježeg ili termički obrađenog povrća s nemasnim proteinima, dok je popodnevni međuobrok u vidu voća ili mliječnih proizvoda preporučljiv kako bi se održala sitost organizma do večeri.

Ukoliko Novu godinu dočekujemo izvan vlastitog doma te na taj način nemamo utjecaja na odabir vrste hrane koja će se posluživati, svakako možemo od ponuđene izabrati onu koja je najbolja za naš organizam. To podrazumijeva da se suzdržimo od masnih krekera, grickalica i umaka, posebno onih industrijskih te pažnju posvetimo kanapeima od integralnih namirnica s ribljim sastojcima, malomasnim proteinima ili svježim povrćem.

Od termički obrađene hrane, svinjetina je tradicionalna hrana za Silvestrovo, međutim trebamo izabirati manje masne komade te ih obogatiti s pirjanim ili kuhanim povrćem te svježim salatama kako bismo osigurali uravnotežen obrok.

Ista hrana koja se preporučuje za odabir na organiziranim dočecima Nove godine, preporuča se i za pripremu ukoliko Silvestrovo provodite u udobnosti vlastitog doma.

Ono što je također važno je da odredimo vrijeme za konzumaciju hrane u novogodišnjoj noći, što može biti i više manjih obroka, ali sa svjesnošću da hranu konzumiramo, a ne cijelu noć pomalo grickati nesvjesni količine hrane koju smo pojeli.

Prilikom konzumacije slastica u novogodišnjoj noći, poželjno je odrediti jedan manji obrok u kojemu ćemo pojesti slastice, a ne da one budu dio predjela ili glavnog jela. Na taj način osiguravamo organizmu da probavi i metabolizira prethodno pojedenu hranu te sprječavamo prejedanje.

Kada govorimo o unosu alkohola, naravno da i on pridonosi unosu kalorija te bi svakako trebalo pripaziti da se ne pretjera s njegovim unosom, i pokušati ne mijenjati vrstu pića tijekom večeri.

Kako bi se spriječila dehidracija organizma, važno je uz određenu količinu alkohola konzumirati jednaku količinu negazirane ili gazirane vode što pridonosi i boljoj probavi te manjem ukupnom unosu alkohola. A svakako je poželjno, ukoliko ste konzumirali alkohol, prije spavanja popiti otprilike 500 ml negazirane vode kako bi se osigurala hidracija organizma te kisik mozgu i na taj način spriječila jutarnja glavobolja nakon slavlja.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.