7dnevno

Jednostavna šunka u kruhu: Rapsodija mirisa i okusa, idealna za rano proljeće!

Autor: 7dnevno

Ovim receptom mogu se zaigrati čak i amateri.

Sastojci:

1 kg -1,2 kg glatkog brašna
1 i 1/2 kockice kvasca
1 vrećica praška za pecivo
1 žličica soli
2,5 dl mlijeka
1 dl ulja
mlaka voda po potrebi
1 žlica šećera
senf
oko 1,5-2 kg šunke
1 žlica maslaca – ako želite

Priprema tijesta:

Za početak, pomiješajte kvasac s malo mlijeka, brašna i šećera. U posebnu posudu stavite suhe sastojke poput brašna, prašak za pecivo, sol te mu dodajte uzdignuti kvasac, ulje i nastavite s dodavanjem mlake vode. Smjesu miješajte sve dok ne izmijesite kuglu tijesta, potom je vratite u posudu, pobrašnite i prekrijte vlažnom krpom.

Posudu s tijestom stavite na toplo i dok čekate da se digne, krenite na drugi dio recepta.

Šunka:




U posebnu posudu za kuhanje s vodom stavite odmotanu, opranu rolanu lopaticu ili sušenu lopaticu ili šunku, stavite je kuhati, od pola sata do 40 minuta ovisno o težini. Nakon što šunka prokuha, izvadite je iz vode, obrežite kožicu i uklonite višak masnoće. Pustite da se šunka ohladi.

Daljnji postupak:

Uobičajeno bi bilo šunku zarolati u tijesto i staviti je peći, no mi vam preporučujemo da učinite nešto ne tako uobičajeno.




Tijesto razvaljajte na nekih 1-2 centimetra i izrežite četiri puta horizontalno, potom četiri puta vertikalno, čime ćete imati 16 kvadratića od jedne četvrtine tijesta.

Šunku narežite na ploške, potom premažite s jedne strane tankim namazom senfa. Ploške narežite da budu nešto manje od kvadratića tijesta.

Komadiće kuhane šunke stavite na tijesto, povucite vrhove tijesta i prekrijte time cijelu šunku.

Dobit ćete 16 mini šunkica u tijestu koje ćete potom prebaciti u lim za pečenje u koji ste stavili papir za pečenje. Nemojte zaboraviti premazati ih vodom. Pecite ih 30-50 minuta na 180 stupnjeva.

Ako želite da korica omekša, premažite je rastopljenim maslacem.

Nakon pečenja, izvadite ih i ostavite da se malo ohlade!

Autor:7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.