Sirova torta od malina: Osvaja na prvi, osvježavajući zalogaj
Jednostavna šunka u kruhu: Rapsodija mirisa i okusa, idealna za rano proljeće!
Ovim receptom mogu se zaigrati čak i amateri.
Sastojci:
1 kg -1,2 kg glatkog brašna
1 i 1/2 kockice kvasca
1 vrećica praška za pecivo
1 žličica soli
2,5 dl mlijeka
1 dl ulja
mlaka voda po potrebi
1 žlica šećera
senf
oko 1,5-2 kg šunke
1 žlica maslaca – ako želite
Priprema tijesta:
Za početak, pomiješajte kvasac s malo mlijeka, brašna i šećera. U posebnu posudu stavite suhe sastojke poput brašna, prašak za pecivo, sol te mu dodajte uzdignuti kvasac, ulje i nastavite s dodavanjem mlake vode. Smjesu miješajte sve dok ne izmijesite kuglu tijesta, potom je vratite u posudu, pobrašnite i prekrijte vlažnom krpom.
Posudu s tijestom stavite na toplo i dok čekate da se digne, krenite na drugi dio recepta.
Šunka:
U posebnu posudu za kuhanje s vodom stavite odmotanu, opranu rolanu lopaticu ili sušenu lopaticu ili šunku, stavite je kuhati, od pola sata do 40 minuta ovisno o težini. Nakon što šunka prokuha, izvadite je iz vode, obrežite kožicu i uklonite višak masnoće. Pustite da se šunka ohladi.
Daljnji postupak:
Uobičajeno bi bilo šunku zarolati u tijesto i staviti je peći, no mi vam preporučujemo da učinite nešto ne tako uobičajeno.
Tijesto razvaljajte na nekih 1-2 centimetra i izrežite četiri puta horizontalno, potom četiri puta vertikalno, čime ćete imati 16 kvadratića od jedne četvrtine tijesta.
Šunku narežite na ploške, potom premažite s jedne strane tankim namazom senfa. Ploške narežite da budu nešto manje od kvadratića tijesta.
Komadiće kuhane šunke stavite na tijesto, povucite vrhove tijesta i prekrijte time cijelu šunku.
Dobit ćete 16 mini šunkica u tijestu koje ćete potom prebaciti u lim za pečenje u koji ste stavili papir za pečenje. Nemojte zaboraviti premazati ih vodom. Pecite ih 30-50 minuta na 180 stupnjeva.
Ako želite da korica omekša, premažite je rastopljenim maslacem.
Nakon pečenja, izvadite ih i ostavite da se malo ohlade!