fbpx
7dnevno

JANJETINA S POVRĆEM: Domaća tradicionalna uskrsna delicija koja nas uvijek iznova osvaja!

Autor: 7dnevno

Pripremite janjetinu na ovaj način, nećete se pokajati.

Sastojci:

3 kg prednje četvrti janjetine
1,5 kg krumpira
1 glavica luka
8 mrkvi
1 tikvica
1 paprika
1 rajčica


Priprema:

Prednju četvrt janjetine, sa svih strana, namažite šakom morske soli i premažite dobrim maslinovim uljem. Prekrijte alu-folijom i dobro utisnite rubove sa strane da bude potpuno zatvorena. Stavite peći u pećnicu na 250 stupnjeva.

Nakon dva sata pečenja, izvadite janjetinu iz pećnice, skinite foliju i dodajte povrće.

Krumpir i mrkvu narežite na krupnije komade, dodajte cijelu papriku, na polovicu izrezan luk koji će pustiti sok te jednu tikvicu. Promiješajte ih žlicom po masnoći koju je otpustila janjetina pa tom masnoćom malo prelijte i meso te ponovno sve pokrijte folijom i vratite u pećnicu.

Nakon pola sata izvadite posudu, skinite foliju, masnoćom prelijte meso i povrće pa vratite u pećnicu da se sve još zapeče. Procijenite sami koliko jako želite da povrće i janjetina budu pečeni, jače ili manje “reš”. Krumpiri i mrkve bit će sočniji ako ih prije stavljanja na pečenje prokuhate 15 minuta u slanoj vodi.

Kako se meso peče ispod alu-folije, nije potrebno dodavati tekućine, iako to nije isključeno. Ako imate masniji komad janjeta, s puno loja, koji otpušta puno masnoće, tu mast odlijte kad prvi put izvadite posudu za pečenje kako biste dodali povrće. Nije potrebno da povrće i janjetina plivaju u masnoći. Ako imate suprotan slučaj, krumpir i povrće prelijte s malo maslinova ulja ili ga pospite listićima maslaca.




Autor:7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.