Pinterest

IDEALNA SLASTICA ZA VRIJEME POKLADA: Krafne punjene sirom

Autor: Z.G./Dnevno.hr

U vrijeme poklada treba vam ovaj fantastičan recept za krafne ili pokladnice koje se relativno brzo spravljaju.

Sastojci:

  • 4 kom žumanjaka
  • prstohvat soli
  • 3 dag šećera
  • 1/4 l mlakoga mlijeka
  • 1 žlica ruma
  • sok 1/2 limuna
  • 5 jušnih žlica ulja
  • 2 dag svježega kvasca (1/2 kocke)
  • 60 dag oštrog brašna
  • 1 l ulja (suncokretovo) za prženje

Sastojci za nadjev:

  • 20 dag svježeg kravljega sira
  • 2,5 dl slatkog vrhnja
  • 3 – 4 žlice šećera
  • 1 paketić vanilin šećera
  • 1/2 žlice limunovog soka

Priprema:

Žumanjke i šećer izmiješajte, dodajte manji dio mlijeka, rum, sul, limunov sok, izmrvljeni kvasac, ulje i sve još jednom dobro izmiješajte. Pripremljenu smjesu ostavite na toplom da odstoji oko 20 minuta.
Nakon toga u posudu postepeno dodajte brašno i ostatak mlijeka te miješajte mikserom sa spiralama sve dok tijesto ne postane glatko.

Tijesto odmah razvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi oko 1 cm debljine te režite krugove kalupom (ili čašom) za pokladnice kojeg prije rezanja svake pokladnice gurnite u brašno.

Pokladnice prenesite na malo pobrašnjeni stolnjak, a ostatak tijesta slobodno premijesite malo ga lupajući o podlogu te izrezujte pokladnice dok imate tijesta.

Ostavite pokladnice 20 minuta pokrivene na toplom mjestu kako bi narasle.

Zagrijte ulje pa kad bude toplo stavite odjednom po 3 ili 4 komada i to obavezno gornju stranu pokladnice stavite u ulje, pokrijte posudu poklopcem i pržite ih 4 minute. Nakon toga maknite poklopac, okrenite pokladnice lagano vilicom u jednom potezu i pržite ih s druge strane također 4 minute (sada bez poklopca).

Pržene pokladnice izvadite rupičastom lopaticom i stavite na papirnate ubruse (3-4 komada) kako bi upili suvišnu masnoću.

Kada su lagano prohlađene punite ih nadjevom špricom za kekse ili ukrašavanje torti s nastavkom koji ima duži tuljac (kako bi ih lakše probili).

Priprema nadjeva:

Izmiješajte mikserom kravlji sir sa šećerom. Posebno umutite slatko vrhnje kojem dodajte kesicu vanili šećera i limunov sok. Sjedinite obje smjese i punite pokladnice.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.