Sirova torta od malina: Osvaja na prvi, osvježavajući zalogaj
GENIJALAN TRIK: Evo kako ćete značajno skratiti vrijeme pripreme ajvara!
Ovo je recept za brz način pripreme ajvara, budući da ne zahtijeva guljenje paprika kako to nalažu tradicionalni izvorni recepti.
Sastojci:
- 5 kg paprika
- 2,5 kg plavih patlidžana
- 7,5 dcl ulja
- 5-10 feferona (ovisno volite li blaži ili ljući, sami odredite količinu feferona)
- 0,5 l alkoholnog octa
- 2,5 l vode
- 3 žlice soli
- 3 žlice šećera
- 1 žlica papra u zrnu
Priprema:
Operite patlidžane i papriku. Papriku očistite od sjemenki i sve narežite na kockice. U lonac s hladnom vodom stavite ocat, sol, šećer, papar u zrnu i feferone. Kad voda zavrije, stavite paprike na kockice i patlidžane da provriju.
Ovisno o veličini lonca, količina paprike i patlidžana ohladit će ključalu vodu, a kad ponovno zavrije nakon 2 do 3 minute izvadite patlidžane i papriku te ih stavite na stanu da se ohlade.
Ovo ponavljajte dok se sva paprika i patlidžani ne prokuhaju. U multipraktiku sameljite ohlađene paprike, patlidžane i feferone, staviti u lonac (najbolji je plitki, a širok), dodajte ulje i kuhajte 2 sata na srednje jakoj vatri uz kontinuirano miješanje.
Može se staviti u pećnicu na 180 stupnjeva, gdje se peče tri i pol sata. Svakih pola sata potrebno ga je izvaditi iz pećnice i promiješati.