DOMAĆA MAKOVNJAČA: Bogati nadjev umotan u neodoljiv slatki kruh!

Autor: Dnevno.hr/ T. Š.

Domaća makovnjača je klasik koji nikad ne razočara. Ukusan bogati nadjev u slatkom kruhu, kao podsjetnik na nabolje bakine specijalitete, napravite po sjajnom receptu!

Sastojci:

1/2 kg brašna
2 žumanjka
kocka kvasca
5 dag šećera
kora pola limuna
mlijeko
Nadjev:
25 dag maka
6 dag šećera
žlica meda
4 dag grožđica
žlica ruma
2,5 dl mlijeka

Priprema:

U brašnu napravite rupicu, stavite izmrvljeni kvasac, prelijte s par žlica toplog mlijeka i malo šećera. Umijesite, a čim se počne dizati, dodajte topljeni maslac, žumanjke, sol i koricu. Umijesite dodajući toplo mlijeko da dobijete srednje čvrsto tijesto. Ostavite 10 minuta. Podijelite na pola i razvaljajte na debljinu prsta. Za nadjev pomiješajte sve sastojke i malo zagrijte. Ohladite pa namažite tijesto. Savijte, premažite žumanjkom i ostavite da se kratko diže. Pecite 30 minuta na 200 °C. Tijesto za savijače treba prekriti vlažnim kuhinjskim ubrusom dok se diže kako se s gornje strane ne bi osušilo pod utjecajem toplog zraka. Jaja za tučena tijesta trebaju biti svježa jer njihova kvaliteta utječe na kakvoću kolača. Za prhka tijesta potrebna su veća jaja radi gustoće. Za prhka tijesta koja su česta za sitne suhe kolače (kiflice, roščići itd.) najbolje je koristiti svježi maslac jer bolje od ostalih masnoća rahli tijesto.

Autor:Dnevno.hr/ T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.