Sojini medaljoni u ukusnom umaku: Cjelovit obrok bez mesa neće vas razočarati
DOBRA STARA SIRNJAČA: Evo kako su naše bake pravile dizani kolač od sira
Ovo je još jedno fantastično tradicionalno hrvatsko jelo.
Sastojci za dizano tijesto (za 2 štruce):
- 70 dag glatkog brašna
- 10 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 paketića suhog kvasca
- 3 žumanjka
- 1 dl ulja
- 0,5 l mlakog mlijeka
- sol
Priprema tijesta:
Sve suhe sastojke izmiješajte i u njih dodajte mokre sastojke. Mikserom i nastavcima za tijesto dobro izradite mekano tijesto.
Doradite ga još rukama na pobrašnjenoj površini te ga ostavite na toplome dok mu se ne udvostruči volumen (najbolje na stolu pokrivenog kuhinjskom krpom).
Sastojci za nadjev od sira:
- 80 dag sira
- 40 dag šećera
- 2 jajeta
- 1 limun
- 4 žlice oštrog brašna
Sastojci za premaz:
- 1 jaje
- 2 žlice mlijeka
Priprema:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka te izmiksajte snijeg. Ostale sastojke dobro izmiksajte i na kraju lagano umiješajte snijeg.
Tijesto podijelite na dva dijela. Razvaljajte na debljinu prsta. Tijesto namažite nadjevom, zarolajte i stavite u namašćeni visoki lim.
U limu ostavite da se diže još dvadesetak minuta. Premažite mješavinom jaja i mlijeka i pecite na 180 stupnjeva dok kolač ne dobije lijepu zlatnu boju.
Nakon toga kolač pokrijte alu folijom i pecite još nekih 45 minuta na 150 stupnjeva. Pečeno je kada nož ili čačkalica izađu suhi.
Pečeni kolač odmah izvadite iz lima tako da prvo nožem odvojite kolač od stijenki, a zatim ga prekrijete krpom i okrenite naopako. Maknite lim i ostavite da se kolač ohladi.