Popečci s mladim lukom: Zdrava namirnica podiže svako jelo
ČOKOLADNA SALAMA: Božićna poslastica koja će vas vratiti u djetinjstvo
Ovaj kolač treba pripremiti dan-dva prije jer je dobro da se malo “posuši” na zraku. Gotovo da ne možemo zamisliti božićni stol bez čoko salame.
Sastojci:
- 250 g oraha
- 250 g šećera
- 200 g čokolade
- 50 g kakao praha
Priprema:
Jedini osjetljivi trenutak u pripremi je “špinanje” šećera. Ovu količinu šećera treba otopiti u 16 dcl vode, staviti u lonac pa na umjerenoj vatri kuhati neprestano miješajući dok se šećer i voda na pretvore u sirupastu tekućinu koja će vam s vrha žlice kapati kap po kap. Ne smije se razvlačiti, nego se trebaju odvajati kapi. To je trenutak kad je sirup dovoljno gust. Treba paziti da se previše ne ugusti, jer će se onda šećer u salami kristalizirati, pa će se salama mrviti.
Čokoladu otopite na pari, umiješajte orahe i kakao prah pa sve to umiješajte u špinani šećer i brzo promiješajte. Pola količine prebacite na masni papir posipan šećerom u prahu pa oblikujte rolicu.
Čokoladnu salamu ostavite dan-dva i režite neposredno prije posluživanja.