fbpx

CHEESECAKE BAKLAVA: Toliko dobar da ne treba posebnu prigodu! Mogli bi ga jesti svaki dan!

Autor: Dnevno.hr/ T. Š.

Cheesecake baklava je uistinu kombinacija iz snova. Jednom kad okusite ovaj savršeno kremati kolač neodoljivog okusa, nećete moći prestati! Recept obavezno spremite i oduševite obitelj, rodbinu i prijatelje u raznim prigodama!

Sastojci za kremu:

400 g sira mascarponea
200 g sirnog namaza
200 g šećera
2 jaja
100 g grčkog jogurta
50 g brašna tipa 00
1 žličica ekstrakta vanilije


Sastojci za koricu:

10/15 listova tijesta za savijače
100 g krupno nasjeckanih lješnjaka
30 g nasjeckanih pistacija
50 g maslaca za premazivanje
manji komadić maslaca
Sastojci za sirup:
120 ml vode
50 g šećera
70 g meda
ekstrakt vanilije po želji

Priprema:

Izmiksajte jaja, šećer i brašno za kremu. Dodajte kremasti sir, sirni namaz, grčki jogurt i ekstrakt vanilije.
Premažite dno okrugle posude za pečenje maslacem. Dodajte dva lista tijesta za savijače i obložite dno i stranice. Premažite ih maslacem i pospite lješnjacima i pistacijama. Dodajte još dva lista tijesta tako da pokriju nepokrivene dijelove posude, ponovno premažite maslacem i zatim dodajte orašaste plodove. Postupak ponovite dok ne dođete do zadnjih kora koje je potrebno samo staviti, ne premazivati.
Ulijte kremu preko kora, a višak kora s rubova posude odrežite ili presavijte preko smjese.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva, oko 40 minuta dok kore i smjesa ne poprime zlatnu boju.
Dok se kolač peče, pripremite sirup tako što ćete zakuhati sve sastojke u loncu dok ne dobijete gustu smjesu. Kada je torta pečena, izvadite je iz pećnice i dok je još vruća, izlijte sirup po korama. Ostavite kolač u kalupu da se ohladi najmanje dva sata. Pospite malo orašida na vrh torte.

Autor:Dnevno.hr/ T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.