Pinterest

BRIOCHE JE BOLJI OD KOLAČA: Uživat ćete u najmekšem tijestu na svijetu

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Brioš je francusko pecivo koje sliči na kruh, a priprema se na specifičan način. Visok sadržaj jaja i maslaca omogućuje da brioš ima bogat izgled i nježno hrskavu strukturu, pa je veoma pogodan za doručak ili užinu.

Sastojci:

700 g brašna

6 jaja

350 g maslaca

1 svježi kvasac

100 ml mlijeka




100 g šećera

1 naranča

1 limun




2 jabuke

200 g pekmeza od marelice

100 g grožđica

50 ml ruma

100 g mljevenih lješnjaka

Priprema:

U manju posudu stavite žlicu brašna, žlicu šećera, kvasac i malo mlijeka pa promiješajte.

U veći posudu stavite maslac i šećer pa mutite mikserom dok se šećer ne rastopi. Dodajte jaja, brašno i narasli kvasac pa rukama zamijesite tijesto.

Tijesto zamijesite na pobrašnjenoj radnoj površini i ostavite pola sata da naraste. Grožđice prelijte rumom. Jabuke oljuštite i naribajte krupno.

U lonac na štednjaku stavite pekmez, naribane jabuke, mljevene lješnjake i grožđice s rumom. Zatim u lonac krupno naribajte koru limuna i naranče pa promiješajte i sklonite sa štednjaka.

Naraslo tijesto zamijesite, pa valjkom na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite koru. Rukama je razvucite u pravokutni oblik.

Premažite koru nadjevom i uvijte u roladu. Isijecite roladu na komadiće jednake duljine.

Komadiće rolade poredajte u krug u nauljeni pleh sa sječenim dijelom prema gore.

Ostavite da naraste, pa pecite sat vremena na 180 stupnjeva.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.