Sojini medaljoni u ukusnom umaku: Cjelovit obrok bez mesa neće vas razočarati
BRIOCHE JE BOLJI OD KOLAČA: Uživat ćete u najmekšem tijestu na svijetu
Brioš je francusko pecivo koje sliči na kruh, a priprema se na specifičan način. Visok sadržaj jaja i maslaca omogućuje da brioš ima bogat izgled i nježno hrskavu strukturu, pa je veoma pogodan za doručak ili užinu.
Sastojci:
700 g brašna
6 jaja
350 g maslaca
1 svježi kvasac
100 ml mlijeka
100 g šećera
1 naranča
1 limun
2 jabuke
200 g pekmeza od marelice
100 g grožđica
50 ml ruma
100 g mljevenih lješnjaka
Priprema:
U manju posudu stavite žlicu brašna, žlicu šećera, kvasac i malo mlijeka pa promiješajte.
U veći posudu stavite maslac i šećer pa mutite mikserom dok se šećer ne rastopi. Dodajte jaja, brašno i narasli kvasac pa rukama zamijesite tijesto.
Tijesto zamijesite na pobrašnjenoj radnoj površini i ostavite pola sata da naraste. Grožđice prelijte rumom. Jabuke oljuštite i naribajte krupno.
U lonac na štednjaku stavite pekmez, naribane jabuke, mljevene lješnjake i grožđice s rumom. Zatim u lonac krupno naribajte koru limuna i naranče pa promiješajte i sklonite sa štednjaka.
Naraslo tijesto zamijesite, pa valjkom na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite koru. Rukama je razvucite u pravokutni oblik.
Premažite koru nadjevom i uvijte u roladu. Isijecite roladu na komadiće jednake duljine.
Komadiće rolade poredajte u krug u nauljeni pleh sa sječenim dijelom prema gore.
Ostavite da naraste, pa pecite sat vremena na 180 stupnjeva.