Bogata i sočna veprovina s njokima: Gozba za ljubitelje mesa i bogatih okusa

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Veprovina s njokima predstavlja pravu gozbu za ljubitelje mesa i bogatih okusa. Sočna i intenzivna veprovina, pripremljena s pažnjom i stručnošću, stapa se s mekanim, kremastim njokima, stvarajući harmoniju okusa koja zadovoljava i najzahtjevnija nepca.

Sastojci:

800 g veprovine
2 žlice maslaca
2 žlice maslinova ulja
1 luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 mrkva, oguljena i narezana na kolutiće
2 stabljike celera, narezane na kolutiće
1 lovorov list
sol i papar po ukusu
1/2 šalice crnog vina (npr. crno vino po izboru)
2 šalice pilećeg temeljca
2 žlice koncentrata rajčice
500 g njoka
Za umak:
1 šalica šljiva, narezanih na kolutiće i bez koštica
1/2 šalice bijelog vina
2 žlice meda
1/2 žlice svježeg limunova soka
sol i papar po ukusu

Priprema:

Na srednje jakoj vatri zagrijte maslac i maslinovo ulje u velikoj tavi ili loncu. Dodajte veprovinu i pržite je dok ne postane zlatnosmeđa sa svih strana. Sklonite je s tave i stavite sa strane. U isti lonac dodajte nasjeckani luk, češnjak, mrkvu, celer i lovorov list. Dinstajte povrće dok ne omekša. Vratite veprovinu u lonac i začinite je solju i paprom. Dodajte crno vino i kuhajte nekoliko minuta dok alkohol ne ispari. Dodajte pileći temeljac i koncentrat rajčice, pokrijte lonac i kuhajte na laganoj vatri 1,5 do 2 sata ili dok vepar ne postane mekan i sočan. Po potrebi dodajte više temeljca ako se tekućina previše smanji. Pripremite njoke prema uputama na pakiranju ili pripremite svježe njoke prema receptu po izboru. U manjoj tavi kombinirajte šljive, bijelo vino, med i svježi limunov sok. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok šljive ne omekšaju i umak se ne zgusne. To će trajati otprilike 10-15 minuta. Začinite umak solju i paprom prema svom ukusu. Kada je vepar gotov i spreman za posluživanje, prelijte ga pripremljenim umakom od šljiva. Umak će dati poseban okus i slatkoću jelu.




Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.