
Kolač od šipka: Pripremite neodoljivo osvježenje sa samo par sastojaka
Blitva na brujet s bijelom ribom divan je okus tradicije. Jednostavno, posno jelo dobro je konzumirati kad god vam je potrebna zdrava, ukusna i lagana hrana. Blitvu na brujet možete jesti i bez bijele ribe kao ukusno vegansko jelo.
Sastojci:
4-8 fileta bijele ribe (npr. brancin, orada, oslić, list)
1 kg svježe blitve (možete koristiti špinat kao zamjenu)
3 krumpira, oguljena i narezana na kolutove
1 glavica luka, sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
maslinovo ulje
sol i papar
crvena paprika u prahu
limun (za posluživanje)
Priprema:
Operite blitvu ili špinat i odstranite tvrde stabljike. Izrežite listove na manje komade. U velikoj tavi ili loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak i pržite ih dok ne postanu mekani i staklasti. Dodajte kolutove krumpira u tavu i pržite ih nekoliko minuta dok ne postanu blago zlatnosmeđi. Dodajte blitvu ili špinat u tavu.
Pržite povrće nekoliko minuta dok ne povene i ne splasne. Dodajte sol, papar i po želji malo crvene paprike u prahu kako biste obogatili okus. Smanjite vatru, pokrijte tavu i kuhajte dok krumpiri ne omekšaju, a povrće postane sočno. Po potrebi možete dodati malo vode ili povrtnog temeljca kako biste spriječili da se jelo prebrzo isuši.
Očišćene i suhe filete ribe posolite i popaprite s obje strane. Po želji, dodajte svježe začine, češnjak u prahu ili papriku. Stavite tavu na srednju vatru i dodajte malo maslinova ulja.
Pustite da se ulje dobro zagrije. Stavite filete bijele ribe na zagrijanu tavu s kožom prema dolje (ako je ima). Pecite ih 2-3 minute sa svake strane ili dok meso ne postane bijelo i prozirno. Vrijeme pečenja može varirati ovisno o debljini fileta pa budite pažljivi da ne prepečete ribu. Poslužite toplo uz kriške limuna za svježinu.
Kolač od šipka: Pripremite neodoljivo osvježenje sa samo par sastojaka
Svinjska rebra iz pećnice: Sočna, aromatična i mekana
Nježna kremasta juha od cikle bogatog i osvježavajućeg okusa
Neodoljiv kolač s jabukama i orasima poslužite uz kavu ili čaj