Blitva na brujet s bijelom ribom: Zdrav i neodoljiv okus tradicije

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Blitva na brujet s bijelom ribom divan je okus tradicije. Jednostavno, posno jelo dobro je konzumirati kad god vam je potrebna zdrava, ukusna i lagana hrana. Blitvu na brujet možete jesti i bez bijele ribe kao ukusno vegansko jelo.

Sastojci:

4-8 fileta bijele ribe (npr. brancin, orada, oslić, list)
1 kg svježe blitve (možete koristiti špinat kao zamjenu)
3 krumpira, oguljena i narezana na kolutove
1 glavica luka, sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
maslinovo ulje

sol i papar
crvena paprika u prahu
limun (za posluživanje)

Priprema:

Operite blitvu ili špinat i odstranite tvrde stabljike. Izrežite listove na manje komade. U velikoj tavi ili loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak i pržite ih dok ne postanu mekani i staklasti. Dodajte kolutove krumpira u tavu i pržite ih nekoliko minuta dok ne postanu blago zlatnosmeđi. Dodajte blitvu ili špinat u tavu.

Pržite povrće nekoliko minuta dok ne povene i ne splasne. Dodajte sol, papar i po želji malo crvene paprike u prahu kako biste obogatili okus. Smanjite vatru, pokrijte tavu i kuhajte dok krumpiri ne omekšaju, a povrće postane sočno. Po potrebi možete dodati malo vode ili povrtnog temeljca kako biste spriječili da se jelo prebrzo isuši.




Očišćene i suhe filete ribe posolite i popaprite s obje strane. Po želji, dodajte svježe začine, češnjak u prahu ili papriku. Stavite tavu na srednju vatru i dodajte malo maslinova ulja.

Pustite da se ulje dobro zagrije. Stavite filete bijele ribe na zagrijanu tavu s kožom prema dolje (ako je ima). Pecite ih 2-3 minute sa svake strane ili dok meso ne postane bijelo i prozirno. Vrijeme pečenja može varirati ovisno o debljini fileta pa budite pažljivi da ne prepečete ribu. Poslužite toplo uz kriške limuna za svježinu.




Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.