Sojini medaljoni u ukusnom umaku: Cjelovit obrok bez mesa neće vas razočarati
BEZ PEČENJA, BEZ MIKSERA, SAMO 15 MINUTA: ‘Kao okus iz davnina, iz djetinjstva, iz vitrina, dolazi nam Ledolina…’
”Kao okus iz davnina, iz djetinjstva, iz vitrina, dolazi nam Ledolina, Ledolina, Ledolina….desertna krema kakve nema! Sjećate se ovih stihova i reklame iz sad već davne ’89. ili ’90-te? ”, prve su riječi kojima je Sandra Gašparić, autorica internet stranice ReciPeci započela opis ovog deserta, čiji je recept pronašla na poznatoj Coolinarci.
”Budući mi se recept učinio dobrim i jednostavnim (autorica inog na Coolinariki se također zove Sandra…ehh, ma što reći za te Sandre, to samo dobre stvari iz njihovih kuhinja izlaze ) odlučih probati i ne požalih jer stvarno je fino i jako podsjeća na Ledolinu.
Ovo je definitivno kolač koji je idealan za napraviti kada vam se doista jako žuri pojesti nešto slatko, a najbolje od svega je to što se ne peče i za njegovu pripremu dakle nećete trebati ni pećnicu ni mikser – pravi ljetni, kremasti.
Sviđa mi se i to što se ova krema može pripremiti i poslužiti u više varijanti i na više načina – u okruglom kalupu kao torta, u duguljastom kalupu kao hrbat, u kalupu za kuglof kao prava izvorna Ledolina, u desertnim čašama kao krema sa malo šlaga i voćnog preljeva…verzija je stvarno puno i samo je na vama da odaberete koja vam je najdraža. Koju god izabrali, ne možete puno pogriješiti, jer ovo je kolač koji se napravi za čas a pojede u jedno popodne pa odmah sutra možete probati za nekim drugim načinom pripreme”, pojasnila je Gašparić na svojoj sranici, na kojo možete pronaći i detaljnije upute svih koraka ( nije da ih ima puno).
Ovaj recept podijeljen je nebrojeno puta, na brojnim kulinarskim stranicama, što je najveća preporuka i dokaz da je kolač upravo ovakav kakvim ga opisuje Gašparić.
Evo recept!
Sastojci:
– 500 ml mlijeka
– 500 ml vrhnja za šlag
– 12 žlica gustina (cca 110g)
– 1 vanilin šećer
– 10 dag čokolade za kuhanje
– 10 dag bijele čokolade
– 4 žlice šećera
– kutija piškota ili manje pakiranje pettit keksa u varijanti za tortu ili kolač
Priprema:
Pomiješati mlijeko i vrhnje za šlag pa od te količine oduzeti oko 2 dl za pomiješati sa gustinom i šećerom.
Ostatak tekućine staviti kuhati pa kad zavrije ukuhati razmućeni gustin. Krema se relativno brzo zgusne te ju nije potrebno dugo kuhati, cca. 2-3 min.
Kuhanu kremu podijeliti na dva dijela. U jedan dio umiješati natrganu čokoladu i miješati energično da se čokolada otopi a u drugi dio dodati bijelu čokoladu pa također dobro promiješati.
Na dno kalupa za torte složiti piškote umočene u mlijeko ili pettit kekse pa odmah premazati prvo tamnom a potom i bijelom kremom. Možete ako želite stavljati naizmjence pa ćete dobiti mramorni efekt.
Ostaviti tortu na u hladnjaku da se dobro rashladi i uživati u svakom zalogaju.
Više recepata potražite u našoj Kuharici.