screenshoot

BEZ PEČENJA, BEZ MIKSERA, SAMO 15 MINUTA: ‘Kao okus iz davnina, iz djetinjstva, iz vitrina, dolazi nam Ledolina…’

Autor: Dnevno

”Kao okus iz davnina, iz djetinjstva, iz vitrina, dolazi nam Ledolina, Ledolina, Ledolina….desertna krema kakve nema! Sjećate se ovih stihova i reklame iz sad već davne ’89. ili ’90-te? ”, prve su riječi kojima je Sandra Gašparić, autorica internet stranice ReciPeci započela opis ovog deserta, čiji je recept pronašla na poznatoj Coolinarci.

”Budući mi se recept učinio dobrim i jednostavnim (autorica inog na Coolinariki se također zove Sandra…ehh, ma što reći za te Sandre, to samo dobre stvari iz njihovih kuhinja izlaze ) odlučih probati i ne požalih jer stvarno je fino i jako podsjeća na Ledolinu.

Ovo je definitivno kolač koji je idealan za napraviti kada vam se doista jako žuri pojesti nešto slatko, a najbolje od svega je to što se ne peče i za njegovu pripremu dakle nećete trebati ni pećnicu ni mikser – pravi ljetni, kremasti.

Sviđa mi se i to što se ova krema može pripremiti i poslužiti u više varijanti i na više načina – u okruglom kalupu kao torta, u duguljastom kalupu kao hrbat, u kalupu za kuglof kao prava izvorna Ledolina, u desertnim čašama kao krema sa malo šlaga i voćnog preljeva…verzija je stvarno puno i samo je na vama da odaberete koja vam je najdraža. Koju god izabrali, ne možete puno pogriješiti, jer ovo je kolač koji se napravi za čas a pojede u jedno popodne pa odmah sutra možete probati za nekim drugim načinom pripreme”, pojasnila je Gašparić na svojoj sranici, na kojo možete pronaći i detaljnije upute svih koraka ( nije da ih ima puno).

Ovaj recept podijeljen je nebrojeno puta, na brojnim kulinarskim stranicama, što je najveća preporuka i dokaz da je kolač upravo ovakav kakvim ga opisuje Gašparić.

Evo recept!

Sastojci:




– 500 ml mlijeka
– 500 ml vrhnja za šlag
– 12 žlica gustina (cca 110g)
– 1 vanilin šećer
– 10 dag čokolade za kuhanje
– 10 dag bijele čokolade
– 4 žlice šećera
– kutija piškota ili manje pakiranje pettit keksa u varijanti za tortu ili kolač

Priprema:

Pomiješati mlijeko i vrhnje za šlag pa od te količine oduzeti oko 2 dl za pomiješati sa gustinom i šećerom.




Ostatak tekućine staviti kuhati pa kad zavrije ukuhati razmućeni gustin. Krema se relativno brzo zgusne te ju nije potrebno dugo kuhati, cca. 2-3 min.

Kuhanu kremu podijeliti na dva dijela. U jedan dio umiješati natrganu čokoladu i miješati energično da se čokolada otopi a u drugi dio dodati bijelu čokoladu pa također dobro promiješati.

Na dno kalupa za torte složiti piškote umočene u mlijeko ili pettit kekse pa odmah premazati prvo tamnom a potom i bijelom kremom. Možete ako želite stavljati naizmjence pa ćete dobiti mramorni efekt.

Ostaviti tortu na u hladnjaku da se dobro rashladi i uživati u svakom zalogaju.

Više recepata potražite u našoj Kuharici.

Ovo su najsočnije ‘mokre’ kocke od čokolade koje ćete ikad probati: Tako brzo, jednostavno i bez vaganja!

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.