Sirova torta od malina: Osvaja na prvi, osvježavajući zalogaj
Bakin domaći sok od višanja: Tajna je u jednom postupku za koji mnogi ne znaju
E, ovo je tradicija koju zaista vrijedi sačuvati. Sok od višanja osvaja i mirisom i okusom.
Sastojci:
- 5 vrećica limuntosa
- 10 litara ocijeđenog višnjina soka
- 10 kg šećera
Priprema:
Očistite višnje i dobro ih procijedite te ostavite u posudu na 24 sata. Izgnječite ih te dodajte tri vrećice limuntosa, a onda promiješajte i ostavite da stoji na hladnome mjestu.
Zatim ocijedite i pritisnite teškim predmetom. Potom sok procijedite kroz gustu gazu i prevrćite talog žlicom. Povremeno operite gazu da lakše prođe sok.
Meso višnje možete iskoristiti za pekmez, a u sok dodajte preostali limuntos i šećer, izmiješajte i nastavite miješati svakih 15 minuta.
Tajna dobrih domaćica nevjerojatno pospješuje ukus: pokupite pjenu koja se stvara na površini.
Sirup prelijte u staklene boce te čuvajte na hladnome i tamnome mjestu.