Pinterest

AROMATIČAN SPOJ: Mak i naranče u kockama s glazuorm od marelice!

Autor: Zlatko Govedić

Mak kocke su kolač koji će uspjeti svakom početniku, a okusom će zadovoljiti svakoga.

Sastojci:

7 jaja

250 g mljevenog maka

250 g šećera

150 g maslaca

1 šalica (35 g) mrvica od keksa (najbolje 4 komada Petit Beurre)

2 žlice ruma

naribana korica 1/2 naranče

PJENA OD JAGODA! Savršen prilog uz bilo koju slasticu spravlja se od samo tri sastojka

Priprema:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka pa žumanjke umutite sa šećerom. Potom dodajte maslac te sve zajedno pjenasto umutite. Mrvice keksa prelijte rumom i dodajte u mak pa sve zajedno dodajte u već umućenu smjesu maslaca, šećera i jaja.

Na kraju lagano umutite snijeg od bjelanjaka, najbolje ručno kako bi se zadržalo što više zraka (tj. kako bi snijeg ostao što većeg obujma).

Smjesu ulijte u maslacem namašćen i pobrašnjen pleh, pa pecite na 150 stupnjeva pola sata. Potom provjerite čačkalicom jesu li mak kocke pečene (zabodite čačkalicu u sredinu kolača pa ako se na čačkalicu ne uhvati tijesto, znači da je pečen), a ako je potrebno, pecite još 5 do 10 minuta

Priprema glazure:

Pet velikih žica pekmeza od marelica (bez komadića) i 2 žlice ruma zagrijte da se marmelada otopi (ne smije zakipjeti) i bude jednolična tekućina bez grudica kako bi se glazura lako prelila po vrućem kolaču.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.