Popečci s mladim lukom: Zdrava namirnica podiže svako jelo
Ako dosad niste, sada ju morate kušati: Nenadmašna janjetina u umaku od vrhnja!
Ako je janjetina, ne može “omanuti”!
Sastojci:
- 80 dag janjetine (bez kosti)
- 3 dl kiselog vrhnja
- 2 dl mlijeka
- 1 glavica luka
- 1 žlica brašna
- lovorov list
- 2 grančice peršinova lista
- 1 limun
- ulje
- začini po izboru
- sol
- Priprema:
Meso operite i narežite na veće komade. Na ulju popržite nasjeckani luk, dodajte narezano meso, pa uz dolijevanje tople vode, pirjajte da meso posve omekša. Posolite i dodajte lovorov list.
U međuvremenu na ulju popržite brašno, dodajte mlijeko pomiješano s kiselim vrhnjem, posolite, pospite začinima i lagano prokuhajte, a zatim dodajte limunov sok i nasjeckani peršinov list. U zdjelu složite pirjano meso i prelijte umakom od vrhnja.
Poslužite uz valjuške od krumpira i zelenu salatu.
Savjet:
Svježa janjetina je ružičaste boje i nježne građe, a bubrezi i površina su djelomično pokriveni masnim tkivom, koje ne smije biti žuto. Najukusnija je ona koja se uzgaja u planinskim predjelima. No, treba spomenuti i otočku, npr. pašku.