Pixabay

Razmazite svoje nepce ukusnim kolačem od badema, čokolade i kave

Autor: Dnevno/Iva Pehar

Hladniji dani idealni su za izradu ovog ukusnog kolača od čokolade, badema i kave.

OPERA KOLAČ (vrijeme pripreme 2 sata)

Sastojci:

Biskvit:

  • 7 bjelanjaka
  • 30 g šećera
  • 300 g mljevenih badema
  • 200 g šećera u prahu
  • 7 jaja
  • 75 g brašna
  • 50 g rastopljenog maslaca

Sirup od kave:

  • 1 šalica vode
  • 1/3 šalice šećera
  • 4 žlice Franck Jubilarne kave

Coffee butter cream:

  • 1/2 šalice skuhane Franck Jubilarne kave
  • 4 žlice šećera
  • 2 cijela jaja
  • 2 žutanjka
  • 5 žlica šecera
  • 400 g maslaca

Čokoladni ganache:




  • 400 g čokolade
  • 2 žlice mlijeka
  • 500 ml vrhnja
  • 120 g maslaca

Priprema:

Biskvit:

Razmutiti 6 bjelanjaka sa šećerom u čvrst snijeg i staviti sa strane. Posebno izmješati bademe, šećer u prahu i cijela jaja na laganoj brzini dok ne posvijetli. Dodati brašno i rastopljeni maslac i miješati mikserom na laganoj brzini. Na kraju ručno umiješati snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijeliti na četiri dijela i svaku koru peći 5-6 minuta.




Sirup od kave:

Skuhati 4 žlice kave u 473 ml vode (ovo je normativ za 2 šalice kave). Za kolač odvojiti pola šalice, a ostatak poslužiti prema želji. Pola šalice kave potrebno je povezati u manjem loncu s 4 žlice šećera te kuhati 10-ak minuta na laganoj vatri dok se ne reducira, odnosno dok ne ispari voda i dok ne dobijete gusti sirup od kave.

Coffee butter cream:

Skuhanu Franck kavu pomiješati s 4 žlice šećera, reducirati i odložiti sa strane. Dva jaja i 5 žutanjaka pomiješajte s 5 žlica šećera, miješati mikserom do svjetlo-žute boje. U izrađenu smjesu jaja i šećera, dodati prethodno kremasto izmiješan maslac. Kada se sve poveže, dodati i reduciranu kavu.

Čokoladni ganache:

Isjeckati čokoladu na sitne komade i staviti u zdjelu. Mlijeko i vrhnje zagrijte do vrenja i prelijte preko čokolade. Dodati maslac, sve skupa promiješati i staviti u hladnjak.

Postupak slaganja:

Prvu koru namočiti sirupom od kave te premazati polovinom čokoladnog ganacha. Na to položiti drugu koru, također namočiti sirupom od kave i premazati  kremom.  Postupak ponavljati za sve kore.

Autor:Dnevno/Iva Pehar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.