Popečci s mladim lukom: Zdrava namirnica podiže svako jelo
Razmazite svoje nepce ukusnim kolačem od badema, čokolade i kave
Hladniji dani idealni su za izradu ovog ukusnog kolača od čokolade, badema i kave.
OPERA KOLAČ (vrijeme pripreme 2 sata)
Sastojci:
Biskvit:
- 7 bjelanjaka
- 30 g šećera
- 300 g mljevenih badema
- 200 g šećera u prahu
- 7 jaja
- 75 g brašna
- 50 g rastopljenog maslaca
Sirup od kave:
- 1 šalica vode
- 1/3 šalice šećera
- 4 žlice Franck Jubilarne kave
Coffee butter cream:
- 1/2 šalice skuhane Franck Jubilarne kave
- 4 žlice šećera
- 2 cijela jaja
- 2 žutanjka
- 5 žlica šecera
- 400 g maslaca
Čokoladni ganache:
- 400 g čokolade
- 2 žlice mlijeka
- 500 ml vrhnja
- 120 g maslaca
Priprema:
Biskvit:
Razmutiti 6 bjelanjaka sa šećerom u čvrst snijeg i staviti sa strane. Posebno izmješati bademe, šećer u prahu i cijela jaja na laganoj brzini dok ne posvijetli. Dodati brašno i rastopljeni maslac i miješati mikserom na laganoj brzini. Na kraju ručno umiješati snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijeliti na četiri dijela i svaku koru peći 5-6 minuta.
Sirup od kave:
Skuhati 4 žlice kave u 473 ml vode (ovo je normativ za 2 šalice kave). Za kolač odvojiti pola šalice, a ostatak poslužiti prema želji. Pola šalice kave potrebno je povezati u manjem loncu s 4 žlice šećera te kuhati 10-ak minuta na laganoj vatri dok se ne reducira, odnosno dok ne ispari voda i dok ne dobijete gusti sirup od kave.
Coffee butter cream:
Skuhanu Franck kavu pomiješati s 4 žlice šećera, reducirati i odložiti sa strane. Dva jaja i 5 žutanjaka pomiješajte s 5 žlica šećera, miješati mikserom do svjetlo-žute boje. U izrađenu smjesu jaja i šećera, dodati prethodno kremasto izmiješan maslac. Kada se sve poveže, dodati i reduciranu kavu.
Čokoladni ganache:
Isjeckati čokoladu na sitne komade i staviti u zdjelu. Mlijeko i vrhnje zagrijte do vrenja i prelijte preko čokolade. Dodati maslac, sve skupa promiješati i staviti u hladnjak.
Postupak slaganja:
Prvu koru namočiti sirupom od kave te premazati polovinom čokoladnog ganacha. Na to položiti drugu koru, također namočiti sirupom od kave i premazati kremom. Postupak ponavljati za sve kore.
ZADNJE VIJESTI
Recept star više od 100 godina: Pripremite savršenu pincu za Uskrs
Bogata salata s pečenom tikvicom: Savršena kombinacija svježine i hrskavosti
Tiktokerica otkrila zašto nam konobari daju kušati vino, nije ono što mnogi misle