fbpx
Foto: Screenshot/yt

RAPSKA KRALJICA PO STAROJ RECEPTURI: Osmislile su ju časne sestre benediktinke, a glavni sastojak je ljubav!

Autor: Tea Šojat

Smaragdni otok kolijevka je mnogih priča i legendi, a jedna od njih vezana je i za rapsku tortu. Radile su ju časne sestre benediktinke te usmenom predajom prenosile svakoj sljedećoj generaciji, a danas je gotovo neizbježna slastica svakog svečanog događaja u Rabljana.

Vjeruje se da je prva raspska torta napravljena u čast posjeta Rabu tadašnjeg pape Aleksandra III.  Priča kaže kako se Papa vraćao sa zadarske biskupske sinode i zbog nevremena se sklonio na otoku te su mu benediktinke iz samostana sv. Andrije napravile kolač s bademima, u obliku puža, koji danas zovemo rapskom tortom.

Umijeće priprave rapske torte upisano je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske pod oznakom Z-7348 jer je riječ o tradicijskoj slastici koja je na otoku Rabu poprimila posebnu recepturu, kao i simboličko mjesto u identitetu, a u samostanu sv. Andrije sačuvao se recept ispisan na isječku papira s obje strane, vjerojatno s kraja 19. stoljeća.


Zašto je glavni sastojak ljubav?

Kako se recept prenosio s koljena na koljeno, tako je došao i do Dunje Brnjac, koja više od 25 godina radi kao župni administrator i sakristan te drži kateheze i vjeronauk djeci. Posljednjih desetak godina to je jedina slastica koju spravlja.

“Ne radim je ni za zaradu, ni iz hira, već iz ljubavi”, kazala je prošle godine za Novilist uz detaljan opis recepta. Svatko zna da hrana spravljena sa strpljenjem i ljubavlju je najbolja hrana, stoga je lako zaključiti zašto je gospođa Dunja u spravljaju ove torte tako uspješna. “Ako nimaš ljubavi, onda nemoj ni činit’ ništa”, kazala je.

“Rapska torta nema točan recept jer u pripravi uvijek treba obratiti pažnju da tijesto bude mekše, a fila sočna, što ponekad zahtijeva malo odstupanja u količini sastojaka. Na primjer, možda ćete u filu nekad staviti šest ili sedam jaja, a ne osam, ili u tijesto nešto drukčiju količinu brašna”, pojasnila je i dodala da je najvažnije imati kvalitetne sastojke.

Meko tijesto i sočna fila

“Dan prije nego što krenem raditi tortu, stavim bademe da se namaču preko noći. U vodi moraju “hitit dva buja” pa se onda oguli smeđa kora te nam ostanu bijeli bademi. Onda ih se treba osušiti jer su mokri, a ja ih stavim cijelu noć na gornji grijač na 70 stupnjeva i da budu kako treba”, otkrila je gospođa Dunja.

RAPSKA TORTA

Fila:




1 kilogram badema,
90 dag šećera,
2 naribane korice limuna,
2 naribane korice naranče,
3 vanilin-šećera,
8 jaja,
1 dcl maraskina

Tijesto:

2 mala maslaca od 20 g,
2 jaja,
2 žlice šećera
oko 40 dag brašna
prstohvat soli.




Priprema:

Za filu – u samljevene bademe dodati šećer i vanilin šećer te izmiješati rukama. Zatim dodati naribanu koricu naranče i limuna te sve ponovno izmiješati. Potom dodati razmućena jaja i smjesu dobro sjediniti rukama, a nakon toga dodati maraskino te sve opet dobro sjediniti – fila mora biti sočna.

Tijesto – umijesiti mekše tijesto te ga vrlo tanko razvaljati, a zatim ga izrezati na izdužene pravokutnike na koje će se staviti fila. Tijesto rezati tako da ostanu i tanke trakice od kojih ćete napraviti merliće, ukras rapske torte.

Na pleh staviti papir za pečenje, namastiti papir, a potom položiti pravokutnike tijesta na pleh te ih obilno nadjenuti prethodno pripremljenom filom. Zatim oko file trakicama od tijesta nabrati merliće, odnosno “čipkasti” obrub.

Peći na 170°C oko 35 minuta, dok torta ne dobije zlaćanu boju. Nakon pečenja posuti šećerom u prahu. U slast!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.