Recept star više od 100 godina: Pripremite savršenu pincu za Uskrs
Pržena hrana nije štetna ako je pripremljena na maslinovom ulju
Savjetuje se zamjena zasićenih masti poput maslaca, krute masti ili palminog ulja nezasićenim mastima, jer se na taj način i razina kolesterola održava niskom.
Konzumiranje pržene hrane ne mora biti štetno za srce ako se ona priprema na maslinovom ili suncokretom ulju, kažu znanstvenici.
Prženjem hrana upija masnoće i postaje kaloričnija što može uzrokovati povišen krvni tlak i visok kolesterol, rizične faktore za srčane bolesti.
Profesor Michael Leitzmann smatra kako se rašireno mišljenje o štetnom utjecaju pržene hrane na srce ne može dokazati, međutim, upozorava kako svakodnevne količine hrane pržene u ulju ipak ostavljaju posljedice na zdravlje.
– Savjetujemo zamjenu zasićenih masti poput maslaca, krute masti ili palminog ulja nezasićenim mastima budući da rezultati studije svakako sugeriraju na to. Na taj se način i razina kolesterola održava niskom – kaže Victoria Taylor, specijalist za srčane bolesti u Britaniji.
Bez obzira koje su metode termičke obrade koriste, konzumiranje hrane s visokim udjelom masti nije dobro za organizam, stoga je, savjetuje Taylor, balansirana prehrana s mnogo voća i povrća i samo malom količinom masne hrane najbolji put do zdravog srca.
ZADNJE VIJESTI
Bogata salata s pečenom tikvicom: Savršena kombinacija svježine i hrskavosti
Tiktokerica otkrila zašto nam konobari daju kušati vino, nije ono što mnogi misle
Pohani sir s marmeladom od brusnice: Spoj okusa koji oduševljava