Pržena hrana nije štetna ako je pripremljena na maslinovom ulju

Autor: P.R.

Savjetuje se zamjena zasićenih masti poput maslaca, krute masti ili palminog ulja nezasićenim mastima, jer se na taj način i razina kolesterola održava niskom.

Konzumiranje pržene hrane ne mora biti štetno za srce ako se ona priprema na maslinovom ili suncokretom ulju, kažu znanstvenici.

Prženjem hrana upija masnoće i postaje kaloričnija što može uzrokovati povišen krvni tlak i visok kolesterol, rizične faktore za srčane bolesti.

Profesor Michael Leitzmann smatra kako se rašireno mišljenje o štetnom utjecaju pržene hrane na srce ne može dokazati, međutim, upozorava kako svakodnevne količine hrane pržene u ulju ipak ostavljaju posljedice na zdravlje.

– Savjetujemo zamjenu zasićenih masti poput maslaca, krute masti ili palminog ulja nezasićenim mastima budući da rezultati studije svakako sugeriraju na to. Na taj se način i razina kolesterola održava niskom – kaže Victoria Taylor, specijalist za srčane bolesti u Britaniji.

Bez obzira koje su metode termičke obrade koriste, konzumiranje hrane s visokim udjelom masti nije dobro za organizam, stoga je, savjetuje Taylor, balansirana prehrana s mnogo voća i povrća i samo malom količinom masne hrane najbolji put do zdravog srca.

Autor:P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.