fbpx
Foto: Coolinarika

PRIPREMA BEZ VAGE I MIKSERA: Ciganska štrudla je fantastičan kolač – sočan i neodoljiv, a jednostavan za pečenje

Autor: D.D.

Ciganska štrudla je vrsta kolača koja uvijek iznova oduševi svojim okusom. Sočna slastica od sira i višanja savršena je za bilo koje doba godine, a voli ju i staro i mlado.

Sastojci za tijesto:
1 čaša brašna
1 čaša šećera
1 čaša pšenične krupice (griz)
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer

Sastojci za sirni nadjev:
500 g svježeg sira
1 jaje
naribana kora od 1 limuna
1 vanilin šećer
200 g kiselog vrhnja
4 žlice šećera

Sastojci za nadjev s višnjama:
500 g svježih višanja (može i iz kompota)
3 žlice maslaca
3 žlice krušnih mrvica
3 žlice šećera
sok od 1/2 limuna
malo cimeta

Preljev:
2 jaja
250 ml mljeka
250 g vrhnja za šlag
2 žlice šećera




Priprema:
Pećnicu prvo zagrijte na 180 °C. Pleh namažite uljem.
Sve suhe sastojke pomiješajte zajedno i podijelite na tri dijela u tri lončića. U drugu duboku posudu izmiješajte sastojke sa sirom.
U tavi rastopite maslac i dodajte krušne mrvice, pržite ih par minuta. Stavite na stranu da se ohlade i dodajte višnje, sok od limuna, šećer i cimet te sve izmiješajte.
U trećoj dubokoj posudi pripremite preljev od jaja, mlijeka i vrhnja za šlag, mlijeka i šećera. (Vrhnje samo istresite i promiješate toliko da se sjedini s ostalim sastojcima. Ne treba miksati da se dobije šlag)
Na pleh prvo sipate jedan lončić sa suhom smjesom, odozgo rasporedite pola nadjeva od višanja, a zatim pola nadjeva sa sirom. Zatim opet lončić suhe smjese, pa preostali dio nadjeva s višnjama, zatim preostala količina nadjeva sa sirom i na kraju posljednji lončić sa suhom smjesom.
Na kraju prelijete preljevom, dobro izbodite cjelu štrudlu sa vilicom na svakih par centimetara, tako da tekućina dođe do dna. Ostavite 10 minuta da odstoji. Pecite od 45 do 55 minuta, bez uključivanja ventilatora, ako ga pećnica ima.
Prije nego što poslužite ovaj kolač, prvo ga dobro ohladite da vam kocke budu lijepe za rezanje.

Napomena:
Za mjeru koristite čašu od 2 dl. Ova štrudla se može raditi i s bilo kojim drugim voćem — trešnjama, breskvama, šljivama.




Autor:D.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.