HJS

POSLASTICA KOJA ĆE VAS VRATITI U DJETINJSTVO: Štrudla s pekmezom!

Autor: ZG/Dnevno.hr

Ovo je poslastica na kakvu ste često nailazili u životu, od bakine kuhinje do danas.

Sada ju možete i sami napraviti.

Sastojci za tijesto:

  • 500 g brašna (tip 500)
  • 250 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 2 jajeta
  • 1/2 kockice svježeg kvasca (25 g)
  • 1/2 žličice soli
  • 5 žličica šećera

Sastojci za nadjev:

  • pekmez (po izboru)

Sastojci za premazivanje:

  • 1 žumanjak
  • nekoliko kapi ulja

Priprema:

U 250 ml mlakog mlijeka razmutite kvasac i dodajte žlicu šećera.

Ostavite da naraste 15-ak minuta.

U brašno dodajte kvasac, jaja, ulje, šećer i sol.

Umijesite glatko tijesto. Možete ga miješati dodacima za tijesto s pomoću miksera.

Sjedinjeno tijesto mijesite još malo na blago pobrašnjenoj podlozi.

Tijesto podijelite na dva dijela (dvije korice), prekrijte krpom i ostavite 45 minuta da naraste.

Korice istanjite što više možete pa cijelu površinu tijesta obilno namažite pekmezom. Srolajte ih i poredajte u podmazan pleh.

Rolade premažite žumanjkom u koji ste dodali nekoliko kapi ulja.

Pecite oko 45 minuta na temperaturi od 200 stupnjeva.

Gotovu štrudlu vrlo malo poprskajte vodom, prekrijte i ostavite da se malo ohladi.

Štrudle posipajte šećerom u prahu i poslužite dok su još tople.

U slast!

Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.