Popečci s mladim lukom: Zdrava namirnica podiže svako jelo
Pokrenuta inicijativa za brendiranje ‘vankuša’ i ‘belih kobasa’
Gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš pokrenuo je inicijativu za provođenje brendiranja tradicijskih autohtonih specijaliteta pod nazivom ‘Očuvanje proizvodnje tradicijskih specijaliteta”bele kobase“ i moslavačkih „vankuša“ te stvaranje brenda i zaštita tradicijskih gastronomskih proizvoda’. Ovi izuzetno vrijedni i kvalitetni tradicijski proizvodi mogu značajno obogatiti turističku ponudu i doprinijeti obogaćivanju zavičajne gastro ponude.
Ovi se zavičajni tradicijski proizvodi trebaju očuvati, stoga vas pozivamo na predstavljanje tradicijskih specijaliteta „bele kobase“ i „vankuša“ koje će se održati 05. prosinca 2019. u 11 sati u restoranu Ivanićanka, Trg V. Nazora 1, Ivanić-Grad. Predstavit će se projekt brendiranja i tradicijska priča o beloj kobasi i vankuši s načinom izrade. Nakon predstavljanja održat će se i kušanje tradicijskih specijaliteta uz sljubljivanje s autohtonim vinima Škrlet i 100% Premium bučnim uljem Buchusha.
Krajnji cilj ovog projekta je zaštita imena i postupka proizvodnje uz prezentaciju proizvoda kroz zavičajno-gastro ponudu u ugostiteljskim objektima na području Ivanić-Grada i okolice te u
slobodnoj prodaji.
Autohtoni (starosjedilački) regionalni proizvodi imaju svrhu očuvanja kulture, povijesti i tradicije, odnosno identiteta regije te imaju značajnu ulogu u promociji regije i kreiranju njene
prepoznatljivosti na temelju vrlo diferenciranog identiteta. Izravna veza proizvoda s određenim zemljopisnim područjem daje dodatnu vrijednost i prepoznatljivost tom području te
pridonosi ruralnom i turističkom razvoju.
__________________________
„Vankuša“ je tijesto od pšeničnoga brašna za razvlačenje za štrukle ili kruh, s nadjevom od kravljega sira, jaja i kukuruznoga brašna.
„Bele kobase“ su kobasice nadjevene mesom i kukuruznim brašnom sa začinima.
Oba su specijaliteta nastala u nekadašnja siromašna vremena od namirnica koje su bile dostupne u domaćinstvima, pripremala su se često, a danas su prava rijetkost.
ZADNJE VIJESTI
Recept star više od 100 godina: Pripremite savršenu pincu za Uskrs
Bogata salata s pečenom tikvicom: Savršena kombinacija svježine i hrskavosti
Tiktokerica otkrila zašto nam konobari daju kušati vino, nije ono što mnogi misle