pexels

Pod svaku cijenu izbjegavajte ove greške ako želite da vam kolači uspiju! Krivo baratanje mikserom, pretjerano zaglađivanje biskvita, izostanak soli,…

Autor: Dnevno

Mislimo da smo sve učinili onako kako piše u receptu, a kolač ipak ne uspije onako kako bi trebao. Ponekad u kuhinji radimo greške kojih nismo ni svjesni, pa nam deserti, iako som se slijepo držali recepta i učinili točno kako je pisalo, ne uspiju kako bi trebali. Nešto je naša greška, nešto ‘izostavljeni’ detalji u receptima, a sada provjerite radite li i jednu od 12 najčešćih grešaka, koje u pravilu nemaju veze s receptom, a opet imaju, zato je greška broj jedan jako bitna za pročitati:

pexels

Ne držite se recepta

Ukoliko imate dugogodišnje iskustvo u pečenju kolača, onda ćete lako primijetiti kada neki recept treba nadograditi7izmijeniti, a ne se slijepo držati recepta. No, ukoliko ste tek početnik, onda je dobro držati se provjerenih i što jednostavnijih recepata na kojima ćete naučiti osnove i znati prepoznati neke detalje, poput je li tijesto premekano ili pretvrdo i prema tome korigirati recept. Ne očekujte da će svi recepte koje ćete u životu dobiti otkriti baš svaki detalj koji kolač čini savršenim, zato oprez!

Nemate strpljenja

Najvažnije odlike u slastičarstvu su strpljenje i mirna ruka. Kada se pomirite s tim da kolač za koji je potrebno sat vremena ne možete pripremiti u 15 minuta, napravili ste prvi korak. Budite pažljivi s namirnicama i nemojte brljati. Što pažljiviji budete tijekom pripreme, time su veće šanse da će kolač uspjeti. Ako vam se radi desert kojeg možete napraviti u roku 15 minuta, onda potražite recept kod kojega baš stoji takva napomena. Je li potrebno baš 15 minuta otkriti ćete po jednostavnosti pripreme, kao i količini namirnica.

pexels

Sastojci nisu iste temperature

Kako bi se bolje sjedinili i dali kompaktnu smjesu, svi sastojci bi trebali biti na sobnoj temperaturi, pogotovo maslac i jaja. U suprotnom ćete teško dobiti jednoličnu smjesu koju ste željeli postići. Izuzetak je prhko tijesto, kod kojeg je važno da je maslac hladan.




Pogrešno baratate mikserom 

Kada je riječ o prhkom tijestu, važno je da se svi sastojci sjedine u što kraćem vremenu, odnosno da se miksa što je kraće moguće kako tijesto ne bi ispalo gumasto. Neka vas ne brine ako komadići maslaca ostanu nerazrađeni. I kod drugih vrsta tijesta također treba dobro paziti na miksanje. Na primjer, u slučaju biskvita, kad se dodaju snijeg od bjelanjaka i brašno, sve mora ići brzo, u nekoliko pokreta, inače se ‘ubije’ smjesa i biskvit ostane žilav i gnjecav, umjesto mekan i spužvast.

pexels

Pretjerujete sa sastojcima




Pri izradi torte važno je pažljivo baratati količinama, ali i okusima. Kako biste postigli savršeni balans okusa, najbolje je voditi se onom ‘manje je više’. Odlučite se za jedan ključni sastojak koji će prevladavati u kolaču i pažljivo mu dodajte sastojke koji se međusobno sljubljuju, poput čokolade i naranče ili bobičastog voća i svježeg sira. Slatko-kisele kombinacije su uvijek odlično rješenje jer djeluju osvježavajuće.

Mijenjate smeđi šećer bijelim

Ako recept za kolače zahtijeva smeđi šećer, nemojte ga samo tako zamijeniti bijelim šećerom jer za to što piše u receptu postoji opravdan razlog. Smeđi šećer ima svoju aromu pa samim time i pridonese okusu, ali i boji, zbog čega nije za sve vrste kolača. Dodaje se najčešće malo ‘jačim’ kolačima kao što su brownie, cookie ili medenjaci jer pojača aromu i završni okus.

pexels

Štedite na čokoladi

Kada je riječ o čokoladnim tortama i kolačima, na glavnom sastojku nikada ne treba štedjeti. U maloprodaji nema mnogo kvalitetnih čokolada za kuhanje, ali ipak potražite one s najvećim postotkom kakao maslaca i samim time s manje šećera. Tada će i okus čokoladnog deserta biti intenzivniji.

Izostavljate sol

Sol je iznimno važna u slastičarstvu. Nemojte ni slučajno zaboraviti staviti prstohvat soli u tijesta i čokoladne kreme. Rezultat će biti nevjerojatno bolji jer sol pojačava okus čokolade.

Griješite sa želatinom

Nikada nemojte dodavati toplu želatinu u jako hladnu smjesu jer će se ona odmah zgrudati zbog prevelike razlike u temperaturi. Uvijek je poželjno dodati malo smjese u želatinu da se temperira, pa onda tek dodati u preostali dio smjese.

pexels

Prejako tučete vrhnje

Pri dodavanju tučenog vrhnja u kreme uvijek radije umutite slabije nego da ga previše mutite. Pri naknadnom dodavanju u kremu vrhnje će se do kraja umutiti i ispast će savršeno.

Kolač vam se lijepi za kalup

Bila bi šteta da zbog ovakve pogreške pola ukusnog kolača ostane zaljepljeno za kalup. Stoga je važno da malo omekšalog maslaca ostavite sa strane i prije pečenja namažete po cijelom kalupu, a zatim malo pobrašnite. Kolač se neće primiti i lako će iskliznuti u komadu. Da bi ostao sočan, kolač u kalupu ne treba peći na temperaturi višoj od 175 stupnjeva Celzijevih, a da je gotov, znat ćete ako ga upiknete čačkalicom, a ona ostane suha.

pexels

Upropaštavate biskvit zaglađivanjem

Kada izlijete biskvit u kalup, nemojte ga špatulom tapkati u beskonačnost, nego ga poravnajte u maksimalno dva do tri pokreta ili naginjanjem lijevo – desno. Iako nije potpuno zaglađen, radije se zaustavite, nego da cijeli trud uništite zaglađivanjem.

Pročitajte, potrudite se, pokušajte i pokušajte ponovno. A kad (i ako) sve propadne, naprosto se nasmiješite i ‘udri brigu na veselje’! Na adventskim događanjima diljem države čeka vas puno slastica za prste polizati, a još jedna mala doza veselja čeka vas danas i kod nas, u blagdanskoj nagradnjači. Pogledajte što dijelimo, a zatim se bacite na istraživanje slatkiša kroz naše galerije.

BRONHI KOCKE: Prepustite se kremastom osvježavajućem okusu umotanom u meki biskvit! Imamo detaljne upute – jer znamo koliko znače!

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.