Pinterest

PERVERZNO UKUSNA! ‘Baron torta’ s voćnim i čokoladnim nadjevom

Autor: ZG/Dnevno.hr

Za ovu tortu morat ćete se malo potruditi. No ubrzo ćete se uvjeriti da se trud itekako isplati.

Sastojci za jednu koru (peku se četiri):

  • 3 bjelanjka
  • 6 žlica šećera
  • 1 žlica kakao praha
  • 1 žlica mekog brašna
  • 2 žlice mljevenih oraha
  • prstohvat soli

Sastojci za voćni nadjev:

  • 300 g malina
  • 70 g svježih borovnica
  • 6 žlica šećera
  • 100 ml vode
  • 1 vanilin šećer
  • 3 žlice gustina
  • 1 žličica maslaca

Sastojci za čokoladni nadjev:

  • 12 žumanjaka
  • 130 g šećera
  • 500 ml mlijeka
  • 50 g gustina
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 125 g maslaca

Sastojci za glazuru:

  • 100 g bijele čokolade
  • 3 žlice ulja
  • 1 žličica maslaca

Priprema:

Za kore prvo prosijajte kakao i brašno. Zatim odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke stavite u hladnjak, a 3 bjelanjka pjenasto izmiksajte s prstohvatom soli. Postupno sipajte šećer, sve vrijeme muteći dok se ne dobije potpuno čvrst snijeg. Lagano, žlicom umiješajte kakao, brašno i mljevene orahe.

Pleh premažite uljem i obložite papirom za pečenje, pa ulijte smjesu. Blago protresite pleh i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stepeni da se peče oko 25 minuta. Na isti način ispecite preostale 3 kore.

Priprema voćnog nadjeva:

Maline (može i smrznute) stavite u posudu, dodajte borovnice isječene na polovice, šećer, vanilin šećer i gustin rastvoren u vodi. Pustite da provrije. Miješajte. Kada se zgusne, sklonite sa štednjaka i dodajte maslac. Nadjev prekrijte prianjajućom folijom i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

Priprema čokoladnog nadjeva:

Žicom umutite žumanjke, šećer i vanilin šećer, dodajte 250 ml mlijeka u kojem je rastvoren gustin, a preostalu količinu mlijeka stavite da provrije. Zatim ulijte žumanjke i gustin u mlijeko, miješajte i ostavite da se nadjev zgusne. Odmah dodajte čokoladu. Kada se čokolada istopi, nadjev pokrijte prianjajućom folijom i ostavite da se ohladi (nakon dodavanja čokolade, nadjev se može prebaciti u drugu posudu radi bržeg hlađenja). U ohlađen nadjev dodajte maslac sobne temperature te izmiksajte.

Voćni nadjev podijelite na 3 dijela, a čokoladni na 4 dijela.

Nadjevanje kora:

Prvu koru premažite čokoladnim nadjevom, preko njega stavite voćni, ali ne do rubova. Preko toga stavite drugu koru, pa opet čokoladni i voćni nadjev. Tako i treću koru. Na voćni nadjev stavite četvrtu koru i cijelu tortu premažite četvrtim dijelom nadjeva s čokoladom.

Glazura:

Čokoladu otopite na pari, dodajte ulje i maslac, sve izmiješajte da bude glatka smjesa i prelijte ohlađenu tortu. Dodatno ju možete ukrasiti mljevenim orasima. Prošarajte topljenom crnom čokoladom ili pospite malinama i borovnicama.

Autor:ZG/Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.