fbpx
Foto: Screenshot, Ilustracija

PČELINJI UBOD S ANANASOM I KREMOM OD KOKOSA: Svi su oduševljeni tortom iz 15. stoljeća! Treba vam 15 minuta!

Autor: T.Š.

Prema jednoj legendi tortu Pčelinji ubod ili Bienenstich osmislila je grupa slastičara u Njemačkoj u 15. stoljeću zbog slavlja što su obranili grad bacajući košnice s pčelama na neprijatelja, dok je prema drugoj torta je dobila kad je slastičara ubola pčela jer ju je privukao slatki preljev torte koju je tek ispekao.

Danas postoje brojne inačice ove popularne torte, za koju će mnoge žene reći da doista treba imati vrlo malo iskustva kako bi ju spravili. Odlikuje ju mekan, no ne presladak biskvit obogaćen maslacem i jajima te preliven medom s maslacem i bademima, te lagana krema od vanilije.

Kako bi unijeli dašak egzotike u ovaj prefini desert, pronašli smo verziju koja uključuje ananas i kokos i oduševili sve. Za pripremu ove ‘slatke bombe’ iz 15. stoljeća vam treba svega 15 minuta, a oduševit će i najzahtjevnije nepce!


Sastojci:

Dizano tijesto:
250 g glatkog brašna
1 Kvascac instant
40 g šećera
1 Vanilin šećer
5 kapi arome limuna
1 jaje
40 g maslaca (rastopljenog)
125 ml mlijeka (mlakog)

Nadjev od kokosa:
75 g maslaca
75 g šećera
1 žlica meda
100 g kokosovih mrvica
3 žlice mlijeka

Nadjev:
Puding s okusom vanilije
500 ml mlijeka
3 žlice šećera
4 listića želatine u listićima
200 g svježega sira (10%)
500 g ananasa (komadići od kompota)
3 žlice soka kompota od ananasa

Priprema:

Dizano tijesto




Prosijte brašno u posudu i dobro pomiješajte s kvascem. Dodajte šećer, vanilin šećer, aromu, jaje, maslac i mlijeko i mikserom (lopaticama) izradite tijesto. Ostavite tijesto prekriveno na toplom mjestu da se diže tako dugo dok se tijesto ne udvostruči.

Nadjev od kokosa

Otopite maslac sa šećerom i medom. Dodajte kokosove mrvice i miješajući zagrijavajte dok ne poprimi zlatno-žutu boju. Nadolijte mlijeko, nastavite kratko kuhati na nižoj temperaturi, maknite sa štednjaka i ostavite da se ohladi.




Tijesto

Tijesto izlupajte nakon što se diglo (spljoštite ga te ga s lijeve i desne strane preklopite prema sredini) i razvaljajte na dnu kalupa za torte (promjera 26 cm) koji prethodno treba namastiti i posuti mrvicama. Stavite obruč kalupa za torte. Premažite tijesto nadjevom od kokosa. Pustite tijesto još jednom da se diže, sve dok se kalup ne popuni za ¾.

U električnoj pećnici pecite na 200°C, u pećnici na vrući zrak na 180 °C na sredini pećnice oko 25 minuta.

Krema od pudinga i sira

Skuhajte puding prema uputama s ambalaže i ostavite ga da se ohladi. Zatim pripremite želatinu također prema uputama s omota. Zagrijte ju sa sokom od ananasa  i pomiješajte s pudingom, sirom i ocijeđenim komadima ananasa.

Ohlađeno tijesto jednom vodoravno prerežite i gornju polovicu narežite na proizvoljno velike komade. Namažite nadjev od pudinga i sira tijesto i prekrijte gornjom polovicom narezanom na komade. Ostavite tortu oko 4 sata da stoji na hladnom.

Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.