Ovo je najjednostavniji, najbrži i najukusniji recept za pitu

Autor: I.M.

Za ovu brzu, kreativnu pitu treba vam 30 minuta vremena, a sastojke birate sami, ovisno o ukusu. No, potrebno vam je oko 150 grama lisnatog tijesta i oko 300 grama purećih prsa, uz to jesen je idealno vrijeme za vrganje, ali ako nemate njih poslužiti će i bilo koje druge gljive poput primjerice klasičnih šampinjona ili bukovača. Nadalje treba vam i nezaobilazni luk, a poslužiti se možete i sa začinima poput češnjaka, origana i crvene paprike. Uz ove sastojke svojoj piti možete dodati i povrće. Odlično paše špinat, a možete kušati i kombinaciju s bundevama ili pak slatkim kukuruzom te mrkvom.

Pite, pitice i bureci nema tko ne voli ova jela, a njihova priprema ne mora uvijek biti klasična niti nužno mora iziskivati puno vremena i ruke zaprljane brašnom. Dovoljno je samo biti kreativan i snalažljiv te iskoristiti neke blagodati modernog vremena.

Za ovu brzu, kreativnu pitu treba vam 30 minuta, a sastojke birate sami, ovisno o ukusu. No, potrebno vam je oko 150 grama lisnatog tijesta i oko 300 grama purećih prsa, uz to jesen je idealno vrijeme za vrganje, ali ako nemate njih poslužiti će i bilo koje druge gljive poput, primjerice, klasičnih šampinjona ili bukovača. Nadalje, treba vam i nezaobilazni luk, a možete se poslužiti i sa začinima poput češnjaka, origana i crvene paprike. Uz ove sastojke svojoj piti možete dodati i povrće. Odlično paše špinat, a možete kušati i kombinaciju s bundevama ili pak slatkim kukuruzom te mrkvom. Da pita bude što ukusnija poslužite se i sirom. No, umjesto klasičnih, probajte u nju staviti neki od dimljenih sireva, a uz to poslužite se i sa 100 ml vrhnja za kuhanje.

Priprema pite kreće tako što se puretina i gljive narežu na sitno, a usitniti valja i luk te mu dodati začine. Na maslacu ili maslinovom ulju prepržite luk, dodajte mu puretinu i gljive te povrće i lagano dinstajte, dodajući smjesi postepeno vrhnje za kuhanje, sir i začine po guštu. Nakon toga smjesu je potrebno ohladiti, a za to vrijeme lisnato tijesto treba razvaljati. Razvaljano tijesto puni se smjesom i zarola, a rubovi se premažu jajima, možete na vrh dodati i malo sezama, te kima ako volite. Pita se peče oko 20-tak minuta na 170 stupnjeva.
Kada je gotova poslužite je uz neku sezonsku salatu i čašu dobrog, bijelog vina. Ako vam ovi sastojci ne odgovaraju, slobodno ih prilagodite vlastitom ukusu

Autor:I.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.