ORIGINALAN SLAVONSKI RECEPT: Fiš paprikaš kojega ćete obožavati

Autor: dnevno.hr

Nećete mu moći odoljeti.

a spravljanje pravog fiša potrebne su godine iskustva i pravi recept, svjedoči tome svaki sudionik natjecanja u spravljanju ovog jela popularnog u Slavoniji i Baranji. Premda popularan u ovim krajevima fiš je doista dio hrvatske tradicionalne kuhinje, i malo tko može mu odoljeti. Za fiš je važna riba, a znalci kazuju da se u ovaj riblji paprikaš stavlja nekoliko vrsta. Također važnu ulogu igra i temeljac u kojega se stavljaju šaran, som, štuka te razne druge riblje vrste. Važno je i kakva je paprika jer ona prava koja se stavlja u ovo jelo mora zadržati svoju punu aromu. A neizostavan dio svakoga jela ovoga kraja jest i luk, i to ne bilo kakav. Najbolji je onaj uzgojen u vlastitom vrtu. Posebna pozornost je na vatri, a ‘majstor’ s kojim smo razgovarali kaže da koristi vrbu te se trudi održati temperaturu koja je dostatna za kuhanje ribe. Vatru treba postaviti oko kotlića kako bi grijala stijenke, a fiš sam kružio u kotlu. Riba ne smije biti prekuhana, a optimalno vrijeme kuhanja je oko 60 minuta s tim da se prvih 20 minuta prži luk. Neki fiš majstori savjetuju kako je dobro ribu marinirati prije nego li se počne kuhati, a marinada se pak spravlja od malo bijelog vina i soli. Na žalost, nemaju svi mogućnosti, ali niti vremena za spravljanje ovoga pravog tradicionalnog obroka. No, zaželite li se fiša možete ga spremiti i u svojem domu. Uspijeva svima, čak i onima koji nikakva iskustva nemaju te se može svrstati u kategoriju najjednostavnijih fiševa ikada.

Potrebno vam je:

– četiri crvena luka

– dva fanta- Slavonci savjetuju ljuti

– oko 2.5 kg ribe

– 2 dcl paradajz sosa

– 1 dcl bijelog vina




– tri žlice ajvara

-ljuta paprika

-sol




-ulje

Za spravljanje fiša trebati će vam veliki lonac, u kojeg valja staviti ulje i vodu da se zagriju. Potrebno je s ovim tekućim sastojcima prekriti dno lonca. Crveni luk narežite na što sitnije komade i stavite ga dinstati na pola sata. Veoma je značajno luk dobro zdinstati da bude mekan. I tome zaista treba posvetiti vrijeme. Svoj luk povremeno promiješajte. Sljedeći korak jest dodavanje fanta kojeg je potrebno razmutiti u 1.5 litara vode te uliti u lonac na luk. Kada to prokuhate dodajte narezanu ribu. U fiš se stavlja sve- od glave do repa. Sljedeći korak je dodavanje paradajza, a potom i vina te svih ostalih navedenih začina. Ne zaboravite na ajvar. Sve dobro promješajte i ostavite da se kuha oko 45 minuta. Bitno je tijekom kuhanja ne miješati puno kako vam se riba ne bi raspala jer u tom slučaju u tanjuru ćete se boriti s kostima. Prije jela paprikaš skinite s vatre i pustite da odstoji 15-tak minuta. Skuhajte tjesteninu jer fiš paprikaš s njome se obavezno poslužuje.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.