iStock

Okus koji se ne zaboravlja! Najhrskavija kremšnita s korama od lisnatog tijesta

Autor: ZG/Dnevno.hr

Kremšnita je vrsta prhkog kolača prisutnog u kuhinjama srednje i jugoistočne Europe u različitim podvrstama s više ili manje podudarnosti u pripremi, ukrašavanju ili posluživanju. To je kolač od lisnatog tijesta s kremom od tučenih jaja. Poznate su zagrebačka i samoborska.

Evo kako ćete napraviti savršene kremšnite!

Sastojci:

  • 500 grama lisnatog tijesta ili gotove kore za krempitu
  • 6 jaja
  • 2 vanilin šećera
  • 20 žlica šećera
  • 8 žlica brašna
  • 4 žlice gustina
  • 1 l mlijeka
  • 2 pakovanja slatkog vrhnja

Priprema:

Ako nisu gotove kore za kremšnitu, razvijte odmrznuto lisnato tijesto i svaku koru ispecite u pećnici.

Umutite 6 žumanjaka s 10 žlica šećera i 2 vanilin šećera, pa u tako umućene žumanjke dodajte 8 žlica brašna, 4 žlice gustina i 2,5 dl mlijeka. Sve izmiješajte mikserom.

Ostatak mlijeka, 7,5 dl, stavite na vatru da provrije, pa smanjite temperaturu i u mlijeko ulijte žutu smjesu od žumanjaka i skuhajte žutu kremu dok ne postane gusta.

Ostavite kremu da se malo ohladi pa dodajte umućenih 6 bjelanjaka i 10 žlica šećera. Dodajte to u još vruću žutu kremu i lagano miješajte kuhačom.

Potom jednu koru od lisnatog tijesta stavite na pladanj.

Preko kore nalijte kremu, a preko nje (kada se ohladi) možete staviti umućeno slatko vrhnje bez dodavanja šećera. Ako ne volite umućeno slatko vrhnje, ne morate ga staviti.

Preko vrhnja ili samo žute kreme pospite prethodno izmrvljenu drugu koru lisnatog tijesta.

Pospite šećerom u prahu.

Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.