foto: facebook

ODUŠEVIT ĆE VAS! OVAKAV ČOBANAC NISTE NIKADA PROBALI: Jednostavan, a pravi slavonski!

Autor: dnevno.hr

Sastojci:

4 kg mesa (kombinacija svinjske lopatice, juneće koljenice ili junećeg vrata (bez kosti) i ovčetine (bravetina bez kostiju: but, flam, plećka)

1,5 kg luka crvenog (kapula, količina očiišćenog luka)

3 kom mrkve

2 kom peršinovog korjena

1/2 kom korjena celera

papar

4 češnja češnjaka

0,5 dcl konjaka

2 žlice senfa

3-4 kom lovorovog lista

3 kom guljenih rajčica

2 svježe paprike

1 dcl ulja (ili svinjske masti)

2-3 suhe ljute feferone

vegeta

Priprema:

Narežemo luk na kockice i stavimo na na masnoću koja se prethodno ugrijala, malo ga posolimo da pusti vodu. Nakon što je pustio vodu dodamo i korjenasto povrće i papriku rezanu na sitne kockice i podljevajući vodom. Povrće dinstamo sve dok ne omekša pa dodamo češnjak i pustimo da malo pusti sokove te dodamo meso izrezano na kockice veličine cca 2×2 cm i prodinstamo ga 10 minuta.

Stavimo konjak, promješamo i ostavimo 3-4 minute da se dinsta, zatim dodamo senf, promješamo i dinstamo 3-4 min.

Kad se to sve malo prodinstali dolijemo vode da pokrije meso za oko 3 prsta, te na to stavimo mljevenu crvenu slatku papriku, papar u zrnu, lovorov list, malo posolimo i dodamo guljene rajčice sjeckane na kockice kao i povrće, zatim dodamo 2-3 suha ljuta feferona  i jednu žlicu vegete.

Kuhamo na laganoj vatri lagano i podljevamo vodom oko 2 sata. Pri kraju kuhanja dodamo oko 2 dcl bijelog vina i kuhamo još oko 15 minuta.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.