fbpx

Nije najbrži, ali je najbolji: Ovo je jedini recept za krafne koji će vam ikada trebati

Autor: dnevno.hr

Krafne peći u velikoj količini zagrijanog ulja prvo s jedne strane a kada porumene odmah ih okrenuti na drugu stranu.

Neodoljive su bilo da ih konzumirate tople, ili pak hladne. A najbolje su one spremljene u bakinim kuhinjama. Pogađate riječ je o krafnama. Premda svatko ima svoj recept za krafne, valja ponekad isprobati nešto novo. Ovo nije najbrži recept za krafne, ali je provjereno najbolji. Potrudite se i oduševite ukućane, susjede i djecu.

Potrebno vam je:
– kilogram brašna
– dvije kockice svježeg kvasca
– 4 dl mlijeka
– tri jaja i tri dodatna žumanjka
– 10 dag šećera
– dva vanilin šećera
– 1 dl ulja
– 2 žlice ruma ili konjaka
– ribana korica polovice limuna
– žličica soli

Priprema:


Kvasac otopiti u toplom mlijeku sa malo šećera. Dok se kvasac diže, umutiti mikserom posebno jaja, žumanjca, šećer i ulje. U većoj posudi prikladnoj za miješanje pomiješati brašno sa soli pa dodati uzdignuti kvasac i umućenu smjesu od jaja. Mikserom sa spiralama miksati smjesu dok ne postane dovoljno kompaktna da se lijepo mijesi rukom. Tada tijesto prestresti na radnu površinu i dobro ga izmjesiti rukama dok ne postane svilenkasto na dodir. Prekriti ga folijom i ostaviti na toplome da se digne dok ne udvostruči volumen (30-40 min).

Dignuto tijesto razvaljati valjkom na debljinu od 1,5 cm pa čašom ili modlicom rezati krugove. Odlagati ih na čisti ubrus i pustiti da pokrivene ubrusom počivaju još 20-tak minuta. Krafne peći u velikoj količini zagrijanog ulja prvo s jedne strane a kada porumene odmah ih okrenuti na drugu stranu. Temperatura ulja ne smije biti previsoka. Kada se ulje zagrije na određenu toplinu i kada počnete peći krafne malo smanjite temperaturu jer će inače krafne pocrniti i neće biti fine ‘pufaste’ strukture. Pečene ocijediti na papirnom ubrusu od suvišne masnoće pa ih još tople posipati ili vanilijom ili šećerom u prahu. Poslužiti punjene mekanim pekmezom ili čokoladom, savjetuju na recipeci.com.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.