Popečci s mladim lukom: Zdrava namirnica podiže svako jelo
NAJBOLJI KREMASTI SLADOLED NA SVIJETU: Zakonom reguliran, talijanski gelato možete napraviti i vi!
Talijani svoju hranu shvaćaju ozbiljno, pa tako i sladolede. Gelato je reguliran zakonom i mora sadržavati 3.5% mliječne masnoće. Poslužuje se kao i sladoled, u zdjelici, kornetu ili štapiću.
O tome koliko Talijani vole svoj gelato mnogo govori činjenica da je Italija jedina zemlja na svijetu u kojoj je tržišni udio gelata koji proizvode mali sladoledari 55% u odnosu na tvornički proizveden gelato, a slastičarnice zapošljavaju preko 15 000 ljudi.
Tradicionalno spravljenje podrazumijeva da se sastojci miješaju puno manjom brzinom kako bi dobili manje ‘prozračnu’ smjesu. Upravo ova specifičnost donosi gustu teksturu i intenzivnije arome od onih na koje smo navikli kod običnog sladoleda.
Ova poslastica je zdravija od drugih. Tako na primjer porcija gelata od vanile sadrži 90 kalorija, 3 grama masti i 10 grama šećera, dok porcija običnog sladoleda od vanile ima 125 kalorija, 7 grama masti i 14 grama šećera.
Jeste li znali da se svi sastojci za pravljenje gelato-a vjerojatno već nalaze u vašem hladnjaku? Za talijanski sladoled uzimaju isključivo prirodne sastojke, što ga čini ne samo ukusnim, nego i vrlo korisnim.
Gelato Chocolato
250 g svježeg vrhnja;
150 g mlijeka;
150 g tamne čokolade;
150 g šećera;
3 žumanjka;
Prstohvat vanilije ili esencije vanilije.
Potrebni su vam: lonac s debelim dnom, posuda za razmutiti žumanjke, posuda za zamrzavanje i mikser.
Priprema
U tavi s debelim dnom otopite čokoladu zajedno sa vrhnjem i mlijekom. U zdjeli tucite žumanjke sa šećerom dok masa ne bude svijetla i ujednačena.
Ulijte smjesu od jaja u tavu. Požar bi trebao biti minimalan. Dobro promiješajte i pričekajte da se masa jako zagrije, ali ne dovodite je do vrenja da ne bi došlo do zgrušavanja žumanjka. Uklonite posudu s vatre, dodajte vanilin i ponovo promiješajte.
Ulijte gelato u zdjelu za spremanje i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim ga stavite u hladnjak nekoliko sati.
Uklonite sladoled i tucite mikserom na minimalnoj brzini 20 minuta.
ZADNJE VIJESTI
Recept star više od 100 godina: Pripremite savršenu pincu za Uskrs
Bogata salata s pečenom tikvicom: Savršena kombinacija svježine i hrskavosti
Tiktokerica otkrila zašto nam konobari daju kušati vino, nije ono što mnogi misle