pexels

NAJBOLJI KREMASTI SLADOLED NA SVIJETU: Zakonom reguliran, talijanski gelato možete napraviti i vi!

Autor: Tea Šojat

Talijani svoju hranu shvaćaju ozbiljno, pa tako i sladolede. Gelato je reguliran zakonom i mora sadržavati 3.5% mliječne masnoće. Poslužuje se kao i sladoled, u zdjelici, kornetu ili štapiću.

O tome koliko Talijani vole svoj gelato mnogo govori činjenica da je Italija jedina zemlja na svijetu u kojoj je tržišni udio gelata koji proizvode mali sladoledari 55% u odnosu na tvornički proizveden gelato, a slastičarnice zapošljavaju preko 15 000 ljudi.

Tradicionalno spravljenje podrazumijeva da se sastojci miješaju puno manjom brzinom kako bi dobili manje ‘prozračnu’ smjesu. Upravo ova specifičnost donosi gustu teksturu i intenzivnije arome od onih na koje smo navikli kod običnog sladoleda.

Ova poslastica je zdravija od drugih. Tako na primjer porcija gelata od vanile sadrži 90 kalorija, 3 grama masti i 10 grama šećera, dok porcija običnog sladoleda od vanile ima 125 kalorija, 7 grama masti i 14 grama šećera.

Jeste li znali da se svi sastojci za pravljenje gelato-a vjerojatno već nalaze u vašem hladnjaku? Za talijanski sladoled uzimaju isključivo prirodne sastojke, što ga čini ne samo ukusnim, nego i vrlo korisnim.

Gelato Chocolato

250 g svježeg vrhnja;
150 g mlijeka;
150 g tamne čokolade;
150 g šećera;
3 žumanjka;
Prstohvat vanilije ili esencije vanilije.




Potrebni su vam: lonac s debelim dnom, posuda za razmutiti žumanjke, posuda za zamrzavanje i mikser.

Priprema

U tavi s debelim dnom otopite čokoladu zajedno sa vrhnjem i mlijekom. U zdjeli tucite žumanjke sa šećerom dok masa ne bude svijetla i ujednačena.




Ulijte smjesu od jaja u tavu. Požar bi trebao biti minimalan. Dobro promiješajte i pričekajte da se masa jako zagrije, ali ne dovodite je do vrenja da ne bi došlo do zgrušavanja žumanjka. Uklonite posudu s vatre, dodajte vanilin i ponovo promiješajte.

Ulijte gelato u zdjelu za spremanje i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim ga stavite u hladnjak nekoliko sati.

Uklonite sladoled i tucite mikserom na minimalnoj brzini 20 minuta.

Pazite čime ćete se mazati ovo ljeto na plaži: Kreme su pune jednog kemijskog sastojaka koji šteti našoj koži!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.