NAJBOLJI KOLAČ NA SVIJETU JEDINSTVEN U HRVATSKOJ: Donosimo vam orginalan recept iz kuhinja naših baka

Autor: Iva Međugorac

Mnogima je ovo omiljeni desert, a neki u posljednje vrijeme pokušavaju spremiti i slanu verziju salenjaka.

Omiljeno jelo mnogih hrvatskih obitelji nedvojbeno su salenjaci. Ukusno jelo spravlja se od dizanog tijesta na koje se stavlja mljeveno salo. Tijesto se potom nekoliko puta preklapa, odmara, a potom i valja. Na koncu se reže na kvadrate, premazuje pekmezom te preklapa u oblik trokuta. Premda poznat kao desert, danas se u mnogim obiteljima sprema slatka, ali i slana verzija salenjaka. Jedinstven je to i za mnoge najbolji kolač koji ne postoji niti u jednoj drugoj zemlji svijeta.

Potrebno vam je:

– 1,25 kg glatkog brašna

– 80 g svježeg kvasca

– 4 – 5 dl mlijeka

– žlica soli i žlica šećera

– tri žumanjka




– 2 dl bijelog vina

– 750 dag mljevenog sala

– šećer u prahu




– marmelada po želji

Kvasac valja razmutiti u malo mlijeka sa žlicom šećera i brašna te ostaviti da se diže. Zatim se salo brzo zamijesi sa 25 dag brašna koje treba oduzeti od ukupne mase. Formirati ga u kuglu te pospremiti na hladno do korištenja. U dublju zdjelu zamijesiti brašno, sol, žumanjke, kvasac koji se digao te vino s toplim mlijekom u meko i glatko tijesto koje ne smije biti premekano. Pripremljeno salo razvaljati na centimetar debljine na četvrtinu oko 25 cm. Tijesto razvaljati na pravokutnik te u sredinu stavljati salo, preklopiti lijevu stranu, a zatim i desnu na salo. Potom opet donju i gornju stranu. Tijesto pažljivo okrenuti i opet lagano razvaljati na pravokutnik i ponoviti preklapanje, a zatim pola sata dobiveno spremiti u hladnjak na pola sata.

Preklapanje tijesta ponoviti još dva puta. I to uvijek u razmaku od pola sata. Tijesto zatim razvaljati i četvrti put na manje od jedan centimetar debljine te rezati na kvadratiće. U sredinu staviti marmeladu koju volite, a rubove kvadratića kistom namazati s malo bjelanjka. Preklopiti u trokute te lagano pritisnuti rubove. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20-ak minuta te ih posuti šećerom u prahu. Zanimljivo je što od ovako spremljenog tijesta možete raditi i manje uobičajenu, odnosno slanu verziju salenjaka u koju možete staviti svježi sir, šunku te sve ostalo što vam padne na um.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.