Dnevno.hr

Mršavite bez odricanja! Predstavljamo vam sočnu posnu pitu od jabuka bez kapi ulja!

Autor: ZG/Dnevno.hr

Ako želite smršaviti, a ne želite se odreći slatkoga, kao ni omiljenog ukusa jabuke, posna pita na vodi idealan je izbor za vas. Vjerovali ili ne, savršenu pitu možete ispeći bez ijedne kapi ulja!

Sastojci:

  • 500 g kore za pitu
  • 7 jabuka
  • 7 žlica šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • cimet (po želji)
  • sok od polovice limuna

Priprema:

Postoje dvije varijante ove pite. Prva je s naribanim svježim jabukama, a druga s dinstanim jabukama. Ako rabite ribane jabuke, najbolje je da imate domaće neprskane jer će posebno ukusne biti ako se ne ogule. Inače, najbolje jabuke za pitu su stare kisele koje su dugo odstajale jer kod svježih ipak treba dodati ulje kako bi otpustile dovoljno soka kao kod dinstanja.

I svježe jabuke stavljaju se na cijelu koru. Prvo malo ulja i šećera, pa jabuke, pa opet malo šećera i vanilin šećera. S druge strane, dinstane jabuke najbolje je staviti na kraj kora, pa uviti. Za jedno pakovanje kora od pola kilograma trebat će vam oko 7 srednjih jabuka, što je malo više od kilograma. (Neka ipak bude bogatija!) Naribajte jabuke na krupniji ribež.

U lonac stavite prvo ribane jabuke pa dodajte dvije žličice limunova soka te pet do šest žlica šećera. Možete slobodno staviti smeđi šećer! Dodajte i vanilin šećer (jednu vrećicu) i cimet po želji. Sve izmiješajte pa dodajte jednu malu šalicu vode.

Dinstajte na srednjoj vatri oko 10 minuta uz neprestano miješanje. Vidjet ćete da će jabuke otpustiti sok, ali ne previše. Zato treba miješati. Ovo je bitno! Napravite malo sirupa od šećera, vode i malo korice limuna. Time ćete poprskati kore.

Dakle, koru prvo poprskate sirupom pa je malo pospete šećerom. Tako i drugu i treću koru. Četvrtu pak koru pospete šećerom, pa stavite na početak po širini jabuke. Malo sa strane preklopite da ne izlazi nadjev i uvijte.

I tako napravite 4 korice (jufke, štapa ili švoja).

Premažite preostalim sirupom odozgo i pecite na 170 stupnjeva dok ne porumeni.

Pečeno prekrijte krpom, pa poprskajte vodom i tako ostavite 15 minuta. Isijecite pitu na komadiće i pospite ih šećerom u prahu.

U slast!

Autor:ZG/Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.