Shutterstock

Mesne okruglice ili ćufte iz snova! Oduševit će vas ovaj specijalitet s pasiranom rajčicom

Autor: ZG/Dnevno.hr

Ovaj recept pripada našoj tradicionalnoj kuhinji. Ukusne mesne okruglice (ćufte) najlakši je način da djecu natjerate da jedu meso.

Sastojci za okruglice:

  • 500 g mljevenog mesa (najbolje goveđe ili miješano goveđe i svinjsko)
  • 75 grama riže
  • 1 luk
  • 2 jajeta
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • 50 ml vode
  • sol
  • papar
  • sitno nasjeckan svježi peršin
  • 2 žlice maslinova ulja

Sastojci za umak:

  • 500 ml pasirane rajčice
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 3 žlice glatkog brašna
  • 1 žlica šećera
  • 1,5 l vode
  • sol
  • papar

Priprema:

Luk i češnjak nasjeckajte sitno pa prodinstajte na zagrijanom maslinovu ulju, dodajte rižu i tostirajte je oko 2 minute dok ne dobije staklastu, žućkastu boju. Sklonite i ohladite.

U posudu stavite mljeveno meso, dodajte tostiranu rižu, krušne mrvice, jaja, začine i vodu pa sve dobro izmiješajte rukama. Ostavite smjesu da odstoji barem pola sata.

Od smjese oblikujte male kuglice i postavite ih na pripremljenu tavu.

U većoj posudi zagrijte ulje pa dodajte brašno i malo ga zažutite. Potom dodajte pasiranu rajčicu i vodu pa sve dobro izmiješajte.

Dodajte šećer, sol i papar pa kuhajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta.

Dodajte i pripremljene okruglice, pa sve zajedno kuhajte na laganoj vatri 15 do 20 minuta.

Poslužite uz pire krumpir.

Autor:ZG/Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.