Pinterest

Mediteranska verzija quichea – delicija koju krasi jednostavnost pripreme

Autor: T. P.

Donosimo primjer mediteranske verzije quichea

Quiche je slavna francuska pita, zavodljiva izgleda, a svakako i mirisa, ovisno o stotinu kombinacija u kojima se može pripremiti. Sastoji se od podloge od prhkoga tijesta i nadjeva koje možete kombinirati u varijantama po želji/okusu – bilo to povrće poput brokule, špinata, blitve, koprive, poriluka, šparoga ili pak gljive, sir, meso, losos, rakovi, školjkaši… Nadjev se dodaje kremi od jaja, mlijeka i vrhnja i peče na podlozi od prhkoga tijesta. Quiche može biti doručak, predjelo, ručak, večera – kako vam drago!

Donosimo primjer mediteranske verzije quichea.

Sastojci za tijesto:

200 g pšeničnog oštrog brašna ili integralnog
½ žličice soli
½ žličice Praška za pecivo
100 g hladnog maslaca
1 žlica kiselog vrhnja

Sastojci za nadjev:

2 žlice maslinova ulja
250 g odmrznutih gambera ili drugih morskih plodova
2 luka
1 češanj češnjaka
1 žličica soli/origana/ružmarina/papra, po želji
2 jaja
200 ml slatkog vrhnja
120 g naribanog tvrdog sira

Priprema:




Brašnu dodajte sol, prašak za pecivo i narezani maslac koji mora biti što hladniji. Prstima izmiješajte brašno i maslac, dodajte vrhnje i zamijesite tijesto. Razvaljajte tijesto te ga premjestite u kalup, najbolje promjera 26 cm tako da budu prekriveni i rubovi. Višak preko rubova uklonite, a tijesto probodite vilicom na nekoliko mjesta.

Zatim na maslinovu ulju prodinstajte repove škampa, dodajte luk, protisnuti češnjak i začine pa kratko popecite.

Izmiješajte jaja, vrhnje i sir pa smjesu pomiješajte s malo ohlađenim morskim plodovima i sve izlijte preko pripremljenog tijesta.




Po površini rasporedite narezane masline i pecite oko pola sata u pećnici zagrijanoj na 200°C. Uživajte!

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.