foto: twitter

Ma kakva sarma! Jeste li probali hercegovački japrak? Recept za specijalitet kojeg ćete obožavati

Autor: dnevno.hr

Recept kojeg vrijedi isprobati.

Da biste napravili japrak potrebna vam je popularna raštika (poznata pod nazivima raštan, rašćika, lisnati kelj) Raštika se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu i to s razlogom – siromašna je kalorijama, a bogata vitaminima i mineralima.

Okus mesa u raštici je zaista poseban, a japrak možete napraviti s dodatkom suhog mesa. Jesti se može hladno i vruće, s prilogom od pire krumpira ili bez priloga, a možete ga poslužiti uz dodatak kiselog vrhnja. Izaberite svoju kombinaciju i uživajte u ovom nezaboravnom tradicionalnom jelu.

Priprema:

Raštiku operite, istanjite joj korijen i blanširajte je u kipućoj vodi nekoliko minuta. Ocijedite je, prelijte hladnom vodom pa dobro iscijedite. Razdvojite sve listove i ostavite sa strane.

Luk sitno nasjeckajte, mrkvu naribajte, a bijeli lik protisnite ili sitno nasjeckajte. Sve sastojke pomiješajte sa mljevenom junetinom (po želji možete koristiti miješano mljeveno meso), dodajte rižu (preporuča se korištenje integralne riže) i dobro umijesite smjesu koju potom umotajte u listove raštike na isti način na koji morate sarmu.

Na dno većeg lonca složite nekoliko listova raštike, a na njih posložite pripremljene japračiće. Na njih dodajte pancetu izrezanu na kockice ili suha rebarca, po izboru. Sve prelijte pasiranom rajčicom, sad dodajte i one 2 ili 3 sjeckane svježe rajčice pa pokrijte s još nekoliko listova raštike. Sve opteretite tanjurom, dodajte još vode da prekrije tanjur i kuhajte na laganoj vatri sat i pol vremena.

Žlicu koncentrata rajčice umutite u malo vode i dodajte brašno, posolite i dodajte u japrak pred sam kraj kuhanja pa kuhajte kratko da se saft zgusne.

U meso možete dodati malo mineralne vode, time će sarmice biti rahlije.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.