LJETO JE! ČUVAJTE SE TROVANJA! 5 testova kojima ćete detektirati pokvareno jaje

Autor: Iva Međugorac

S jajima treba biti oprezan, zapišite ove savjete.

U ovim ljetnim vremenima posebno oprezan valja biti s konzumacijom jaja. Stoga vam donosimo nekoliko savjeta pomoću kojih ćete detektirati je li ono svježe ili ga je ipak bolje ne konzumirati.

1. Svježe jaje ima čvrst i ispupčen žumanjak te gust i zamućen bjelanjak, a to možete procijeniti tek kada vaše jaje razbijete.

2. Ljuska jaja, zapravo je njegov ambalaža, a promjene na ljuski ukazuju na to da je u jajetu došlo do kvarenja.

3. Dobar stari trik jest uranjanje jaja u vodu. Položite ga u lonac u koji ćete uliti dvostruko više vode od njegove visine. Ako jaje potone te ostane čvrsto na dnu, radi se o svježemu, a ako se pomalo dižu od dna najbolje ih je ne konzumirati. No, nipošto ne konzumirajte ona koja plutaju jer riječ je o pokvarenim jajima.

4. Jaje uzmite u ruku i stavite pored uha. Lagano protresite i slušajte zvuk koji dolazi iz unutrašnjosti. Ako ne čujete zvukove u ruci držite svježe jaje, u suprotnom ono je staro i nije dobro za jelo.

5. Uz jaje priredite i veliki te bijeli tanjur, nježno razbijte jaje na tanjur te obratite pažnju na njeogv izgled. Stoji li žumanjak čvrsto uzdignut, a bjelanjak ostaje okupljen oko njega riječ je o svježem jajetu. Ako je pak žumanjak čvrst, no ipak se malo spljoštio, dok je bjelanjak proziran i nije posve razliven jaje je ipak malo starije. No, može ga se jesti. Ako je žumanjak mekan, potpuno spljošten ili se odmah razlio, a bjelanjak vodenast i potpuno razliven po tanjuru jaje je najvjerojatnije staro i radije ga nemojte pripremati za jelo.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.